FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană a adoptat noi sancţiuni ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, la doar câteva zile după ce fuseseră anunţate măsuri ca răspuns la recunoaşterea republicilor separatiste din Donbas de către Moscova.

Noile sancţiuni vizează, printre altele, sistemul financiar, sectorul energetic şi o serie de persoane asociate regimului Putin.

Conform preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sancţiunile europene vizează 70% din piaţa bancară şi companiile de stat ale Rusiei. Sancţiunile au fost aprobate în cadrul unui Consiliu european, convocat în regim de urgenţă. 

Ursula von der Leyen: „În primul rând, acest pachet simplu de sancțiuni financiare, care reduc accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital.

Acum vizăm 70% din piața bancară rusă, dar și companii cheie deținute de stat, inclusiv din domeniul apărării. Aceste sancțiuni vor crește costurile de împrumut, cresc inflația și erodează treptat baza industrială a Rusiei.

Este vizat și sectorul energetic, un domeniu economic cheie care aduce beneficii mari statului rus. Interdicția noastră privind exporturile va afecta sectorul petrolier, făcând imposibilă pentru Rusia modernizarea rafinăriilor sale, care au adus acestei țări venituri din export de 24 de miliarde de euro în 2019”, conform RRA.

Totuși, liderii europeni n-au căzut de acord şi asupra deconectării Rusiei de la sistemul SWIFT, folosit pentru plăţi interbancare în peste 11.000 de instituţii financiare din lume şi esenţial pentru transferul fondurilor obţinute din exporturile ruseşti de petrol şi gaze naturale.

Polonia, Estonia și Lituania doresc ca SWIFT să facă parte din pachetul de sancțiuni.

Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice puternice cu Rusia, nu doresc ca SWIFT să fie inclus în noile sancțiuni.

Ucraina şi-ar fi dorit ca sancţiunile să includă şi deconectarea de la SWIFT şi a reacţionat furios, prin ministrul său de externe.