FacebookTwitterLinkedIn

Ucraina se așteaptă să atragă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană (UE) până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor, după ce a obținut dreptul de a exporta în UE, potrivit  Reuters.

Rețeaua electrică din Ucraina a început să își planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014, după invadarea Crimeei de către Rusia. Ucraina a aplicat în luna martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil, iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

„Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus aceasta, adăugând că sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE.

„Am început în martie iar acum UE ne deschide nouă oportunitatea tehnică de a începe transportul comercial și să facem bani în urma acestuia. Este foarte important pentru noi ca…în ciuda războiului am putut s-o facem cu 2 ani jumate mai devreme decât planificasem”, a spus ea.