Cautare
, Editor Coordonator

Lifestyle |
|

U-Boat Worx – Un submarin pentru fiecare

Roy Heijdra are un job grozav: este directorul de marketing al companiei olandeze U-Boat Worx, care produce submarine pentru vasele de cercetare, dar și pentru superiahturi sau nave de croazieră.
 aboneaza-te
Wooden_cabin_v2

Președintele rus Vladimir Putin se numără printre cei care au coborât pe fundul mării într-un submersibil U-Boat Worx. Recent, olandezii au demarat producția lui Nemo, primul submarin personal produs în serie.

Bănuiesc că ai parte de întâlniri, dead-line-uri strânse și analize SWOT, dar cred că altfel e foarte interesant să faci marketing pentru un producător de submarine. Ce îți place cel mai mult la munca ta?

Roy Heijdra: Îmi place că lucrez în avangarda unui domeniu nou, care probabil va schimba istoria. 95% din ce se află în adâncul oceanelor este în continuare necunoscut. De fiecare dată când ne scufundăm, intrăm pe un teren neexplorat și, aproape fără excepție, descoperim ceva nou. Și îmi mai place foarte mult că producem vase care pot fi utilizate pentru cercetare științifică sau pentru descoperiri arheologice, dar și pentru a arăta oamenilor frumusețea adâncurilor neexplorate.

Să fii posesorul unui submarin nu e puțin lucru, nu e ca și cum ai deține un automobil sau o motocicletă. Care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știe proprietarul unui submersibil? Cum se face întreținerea, are nevoie de service?

Avem mare grijă de clienții noștri. Un submarin operat de echipaj uman este parte a unui proces perfect integrat. Compania noastră furnizează un program complex de suport, care merge de la simplele recomandări de itinerare sau locuri de scufundare până la pregătirea echipajului și management operațional complet. Pentru că printre clienții noștri se numără nu doar producători de superiahturi, ci și operatorii navelor de croazieră, și organizatorii de expediții, submersibilele noastre sunt proiectate să fie folosite intens și să reziste în condiții extreme, cu o minimă întreținere.

Nemo, cel mai mic submarin de la U-Boat Worx, este primul submersibil produs în masă. Ce înseamnă producție de masă pentru un submarin, câte exemplare vă așteptați să vindeți până la sfârșitul anului viitor, de exemplu?

Avem comenzi ferme pentru zece exemplare Nemo anul acesta. Suntem în grafic cu țintele lunare de vânzări și suntem încrezători că vom dubla acest număr până la finalul anului următor. Cu Nemo ne adresăm iubitorilor de aventură din întreaga lume, celor care au posibilitatea și dorința de a face explorări. Grupul-țintă este mult mai amplu decât al celorlalte submarine pe care le producem. Motivele ar fi acestea: în primul rând, cântărind doar 2.500 kg, Nemo e cel mai ușor submarin de pe piață și poate fi inclus în oferta de accesorii a unei game largi de iahturi, dar la fel de bine poate fi amplasat pe o remorcă trasă de un automobil. Apoi este cel mai accesibil submersibil la ora actuală, modelul de bază având un preț sub un milion de dolari. Nu în ultimul rând, fiind produs în serie, Nemo va fi disponibil pentru livrare din stoc sau, în orice caz, într-un termen mult mai scurt decât celelalte submarine.

Cine poate pilota un submarin din clasa Nemo? E nevoie de vreo certificare? Oferiți training pentru piloți sau se poate închiria un pilot?

După finalizarea instructajului, oricine poate pilota un submarin Nemo. În februarie anul acesta am inaugurat Sub Center Curaçao, primul centru de pregătire pentru piloți de submarine din lume. Aici, proprietarii de submarine pot obține brevetul de pilot în condiții de maximă siguranță. Oferim o varietate de cursuri, de la cele introductive, care durează o zi, până la cursuri de certificare completă. Pregătirea nu înseamnă doar exersarea imersiei cu unul dintre numeroasele modele de submarine staționate la baza noastră de pregătire, ci și instruire în ceea ce privește întreținerea și servisarea submarinelor. Pe de altă parte, clienții noștri au posibilitatea de a închiria piloți certificați pentru o anumită perioadă de timp, cum se întâmplă și cu submarinele pe care le avem în flota noastră de chartere. Serviciile pe care le oferim sunt complete, dacă e nevoie ajutăm și la stabilirea itinerarului.

Din remorca mașinii, Nemo poate fi lansat la apă de o singură persoană?

Desigur, este unul dintre aspectele importante pe care le-am luat în considerare în proiectarea vasului. Nemo are greutatea legală pentru a putea fi transportat într-o remorcă și poate fi lansat la apă din orice port, iar de pe iaht poate fi lansat la fel cum lansezi un jet-schi sau o barcă. Trebuie să știți că un submarin este controlat permanent de două persoane: unul este pilotul, care conduce submersibilul, celălalt este operatorul de la suprafață, care ține legătura cu pilotul și verifică, de exemplu, dacă suprafața apei este liberă pentru ca submarinul să poată ieși din imersie.

Cum a arătat perioada de început pentru U-Boat? Am citit că dl Bert Houtman, fondatorul companiei, a lucrat în IT înainte de a înființa U-Boat Worx în 2005. E cale lungă de la programare la submarine.

La începutul anilor 2000, după o carieră de succes în software, care a culminat cu listarea la bursă a companiei sale, Exact Software, dl Houtman căuta un submarin pentru propria distracție. Și a constatat că submersibilele erau disponibile pentru armată și pentru organizații de explorare științifică. În 2005, Bert a înființat U-Boat Worx cu intenția de a face din submarin un vehicul care poate fi utilizat în fiecare zi. Submarinele noastre au reputația de a fi sigure, rezistente și inovative și sunt folosite de exploratori și de deținătorii de superiahturi, dar sunt prezente și pe vase de cercetare ori pe navele de croazieră. U-Boat Worx are 15 ani de activitate și 80 de angajați.

U-Boat Worx produce submarine pentru misiuni de cercetare științifică. Cred că ai lucruri interesante de povestit.

Cum ziceam, fiecare scufundare înseamnă o nouă descoperire, chiar și în locurile unde te-ai aștepta mai puțin la așa ceva. Să luăm de exemplu insulele Aeolian, din Italia. Ai zice că tot ce a fost de descoperit s-a descoperit, de vreme ce este una dintre cele mai populare destinații de iahting din Mediterana. Ei bine, anul trecut, unul dintre clienții noștri era în vacanță în insulele Aeoliene și a descoperit o epavă veche de 4.000 de ani, plină cu amfore. Descoperirea ilustrează ceea ce spuneam mai devreme, nu trebuie să fii parte dintr-o misiune de cercetare ca să descoperi lucruri extraordinare cu fiecare scufundare.

Pe pagina voastră de pe Wikipedia am citit că președintele rus Vladimir Putin a folosit unul dintre submersibilele voastre pentru o scufundare.

Așa este, președintele Putin a făcut o scufundare în Golful Finlandei într-un submarin U-Boat Worx pentru a inspecta epava submarinului Semga SHCH-308, care s-a scufundat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu acea ocazie, un scafandru a montat o placă comemorativă pe epavă. Apoi au fost stinse luminile și participanții la ceremonie au ținut un moment de reculegere în amintirea echipajului submarinului scufundat.

Cum v-a afectat pandemia afacerile?

Nu prea ne-a afectat. Cam cu o lună înainte de instituirea carantinei, ne mutasem într-un spațiu nou, de cinci ori mai mare decât vechea fabrică. Așadar, respectând distanța de siguranță, putem construi mai multe submarine în același timp. Însă ne-am retras piloții din teren, ca să zic așa. Imediat ce restricțiile de călătorie se vor ridica, ne vom relua și noi activitatea.

Ce urmează?

Exploratorul Jacques-Yves Cousteau a spus la un moment dat: „Odată ce oceanul te-a prins în plasele lui vrăjite, vei rămâne mereu acolo”. Pot vorbi la nesfârșit despre tehnologia sofisticată a submersibilelor noastre, dar adevăratele miracole se găsesc sub apă și așteaptă să fie descoperite și îngrijite. Aceasta este misiunea noastră, să facem oceanul accesibil pentru toată lumea. Am început cu marii armatori, apoi am devenit principalul furnizor al organizatorilor de expediții oceanografice și al vaselor de croazieră, astfel că tot mai mulți oameni ajung să vadă frumusețea adâncurilor oceanului. Următoarea etapă este producerea în serie a lui Nemo, ca să ne bucurăm cu toții și să conservăm lumea minunată care ne-a fost dăruită.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii