FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, peste 80 de crame din întreaga țară își deschid porțile anual pentru turiști.

CrameRomania.ro, prima bază de date bilingvă online a cramelor din România, a lansat cea de-a șaptea ediție actualizată a Hărții viticole a României. Conform statisticilor, România are în prezent peste 230 de crame, dintre acestea 80 își deschid porțile pentru turiști, 20 dintre ele oferind inclusiv locuri de cazare.

„Am remarcat o creștere semnificativă a investițiilor la crame, care au inclus săli de degustare în reconfigurarea locațiilor sau le-au adus îmbunătățiri semnificative, pentru o experiență cât mai autentică. De asemenea, proiectele viticole noi sunt tot mai orientate spre integrarea experienței de degustare în designul lor arhitectural, nu doar spre facilitățile necesare pentru procesarea strugurilor, producția și stocarea vinului. Totodată, putem observa apariția unor proiecte de cazare ambițioase în zonele viticole, care pun accentul pe oferirea unei experiențe complete și imersive pentru vizitatori. Aceste evoluții evidențiază un angajament crescut în a crea un mediu prielnic pentru explorarea și aprecierea vinului într-un cadru mai larg, devenind astfel un element semnificativ în dezvoltarea industriei vinicole”, explică Alina Iancu, fondatoarea CrameRomania.ro și Revino.

Potrivit acesteia, în ultimii trei ani multe companii au ales să organizeze teambuilding-uri și ședințe la crame. Această abordare îmbină ședințele de lucru cu activități de relaxare și sesiuni de degustare a vinurilor, iar tendința de a alege cramele ca locații pentru întâlniri de management este în ascensiune, atrăgând companii din diverse orașe.

Statisticile demonstrează că turismul viticol are o popularitate deosebită în zilele de vineri și sâmbătă, iar evenimentele corporate contribuie la ocuparea cramelor și în timpul săptămânii, compensând astfel absența turiștilor.

Cu toate că Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV) a semnalat că producția de vin din Franța și Italia, două dintre cele mai mari țări producătoare din UE, a fost afectată în mod semnificativ în 2023, România a reușit să-și mențină poziția de al șaselea producător de vin din Europa, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile.

Țara noastră a înregistrat o producție de 4,4 milioane de hectolitri, în creștere cu 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani, consolidându-și astfel statutul de jucător important pe piața europeană a vinului.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a producătorilor de vin din România în 2022 a înregistrat o ușoară scădere față de anul 2021, ajungând la aproximativ 2,1 miliarde de lei.

Sursa:CrameRomania.ro

„În medie, în România sunt inaugurate anual între 4 și 5 crame noi și mai toate pun accent pe turismul viticol. Acest ritm constant de dezvoltare subliniază necesitatea de a aborda cu seriozitate cerințele actuale ale mediului de afaceri în acest sector, dar mai ales a provocărilor care apar într-o astfel de afacere”, conchide Alina Iancu.

Cu o experiență de peste 12 ani în industria vinului și evenimentelor dedicate gastronomiei din România, CrameRomania.ro și Revino sunt proiectele dedicate educației și promovării vinului, brânzeturilor și turismului viticol în țară.