FacebookTwitterLinkedIn

Turcia înregistrează cele mai mari prețuri din ultimii 23 de ani; numai în luna mai, acestea au crescut cu 73,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit agenției de statistică din Turcia, în ultimii ani, prețurile la alimente au crescut cu 91,6% de la an la an, ceea ce ridică mari probleme pentru consumatorul obișnuit, mai ales în situația actuală, în care multe state se plâng de blocajele lanțului de aprovizionare, de creşterea costurilor energiei – toate acestea în timp ce conflictul militar dintre Rusia și Ucraina alimentează inflaţia globală, notează CNBC.

Potrivit analiștilor economici, costurile vertiginoase pentru importurile de energie care trebuiesc plătite în dolari, exercită o presiune intensă asupra economiei turcești. Motiv pentru care, analiștii estimează că traiectoria inflaţiei din Turcia se va înrăutăţi.

„Concentrarea asupra măsurilor neortodoxe faţă de politica monetară convenţională este puţin probabil să rezolve problema inflaţiei şi anticipăm niveluri care vor depăşi 80% în termeni anuali, în T3-22”, a scris pe Twitter Ehsan Khoman, director de cercetare a pieţelor emergente pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la MUFG Bank, în urma publicării cifrelor.