FacebookTwitterLinkedIn

La Bruxelles, miniștrii români ai Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene discută cu echipele tehnice ale Comisiei Europene problemele legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale. Ei încearcă să convingă Bruxelles-ul, între altele, să admită un deficit bugetar de până la 5,5% și eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor.

Guvernul României dorește un deficit bugetar de aproximativ 5,5%, în condițiile în care și-a asumat anterior 4,4%.

Miniștrii afirmă că diferența provine din cheltuieli suplimentare neplanificate în condițiile războiului din Ucraina. România a cheltuit mai mult cu 0,5 procente pentru apărare, spre exemplu, 0,4 procente pentru refugiați, iar alte procente vin din politica europeană privind cerealele din Ucraina, cea care a provocat pierderi pentru țara noastră, notează RRA.

România este singura țară din UE care are deschisă o procedură de infringement pe deficit bugetar. Aceasta a fost suspendată în contextul crizei. Alte 17 țări vor închide anul acesta cu un deficit mai mare.

De asemenea, autoritățile de la București trebuie să explice întârzierea și complicațiile din domeniul pensiilor speciale.

Toate aceste discuții au legătură și cu noul PNRR, cel care include acum secțiunea REPowerEU, plan pe care România trebuie să-l depună pe 31 august 2023.