FacebookTwitterLinkedIn

AFI Europe, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piețele imobiliare din Europa Centrală și de Sud- Est, a achiziționat de la grupul austriac Immofinanz clădirea de birouri myhive Victoriei din București, într-o tranzacție evaluată la 27 de milioane de euro. 

Tranzacția a fost intermediată de Colliers și Cushman & Wakefield Echinox și face parte din strategia Immofinanz de “optimizare a portofoliului deținut pe piața locală”, potrivit companiei. ​​

Cu această nouă achiziție, AFI Europe ajunge la un total de peste 300.000 mp închiriabili de spații de birouri în România.

Finalizată în 1998, myhive Victoriei, cunoscută ca “Blocul Bancorex”, a fost prima clădire modernă de birouri din București și cea mai înaltă din centrul orașului, având o suprafață construită de 38.703 mp. Investitorul austriac a preluat proprietatea de lângă Centrul Vechi în martie 2021, de la Banca Comercială Română. 

„Vom reinvesti veniturile obținute din vânzare în achiziții care creează valoare, vizând proprietăți cu randament mai ridicat în piețele noastre de bază”, a declarat Radka Doehring, membru al consiliului executiv al Immofinanz.

Clădirea a fost renovată în 2012 pentru a fi adusă la standarde moderne, iar acum deține o autorizație de construcție recent emisă pentru o renovare completă. 

„Achiziția clădirii myhive Victoriei face parte din planul nostru de dezvoltare strategică în România. Ne dorim să transformăm această proprietate emblematică situată în centrul capitalei într-un proiect modern, de clasă A, aliniat la standardele ESG, cu utilizare mixtă, cuprinzând atât spații de birouri, cât și destinații de retail și leisure”, a menționat Doron Klein, Deputy CEO AFI Europe & CEO AFI Europe România și Cehia.

În urma noii autorizații de construcție, proprietatea renovată va oferi spații de birouri flexibile, zone comune atractive și diverse facilități suplimentare, cum ar fi săli de conferințe, zone de relaxare și evenimente sociale pentru chiriași. Conceptul pune accent pe crearea unui mediu prietenos și colaborativ, care stimulează productivitatea și bunăstarea angajaților.

„Dincolo de aspectele tranzacționale, această investiție reprezintă o oportunitate unică de a revitaliza o clădire și împrejurimile sale, transformând-o dintr-o proprietate veche într-una nouă, cu un aspect arhitectural și comercial îmbunătățit”, subliniază Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.

„Tranzacția și dezvoltarea ulterioară a acestei proprietăți emblematice reconfirmă fundamentele solide ale pieței de birouri din București și vor crea un nou punct de atracție pentru retail și F&B pe Calea Victoriei, între strada Lipscani, Palatul CEC, Magazinul Victoria și Muzeul Național de Istorie”, a adăugat Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Volumul de active imobiliare comerciale tranzacționat în primele șase luni din 2024 a atins 419 milioane de euro, mai mult decât dublu față de 167 milioane de euro în aceeași perioadă din 2023. Deși contextul rămâne dificil din cauza costului riscului, perspectivele pentru 2024 sunt bune, cu posibile reduceri de dobânzi și semne că piața a atins minimele de activitate și prețuri în Occident.

România a înregistrat, anul acesta, cea mai bună performanță la nivel de investiții imobiliare comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), iar această realizare vine într-un context în care activitatea pe piața regională a fost redusă și volumul tranzacțiilor a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.

În urmă cu patru ani, AFI Europe a mai făcut o achiziție în România, prin care a preluat portofoliul local de birouri al NEPI Rockcastle, într-o tranzacție de aproape 300 de milioane de euro, una dintre cele mai mari încheiate vreodată pe piața imobiliară românească.

În România, dezvoltatorul israelian gestionează centrele comerciale AFI Cotroceni, AFI Ploiești, AFI Brașov și AFI City. În 2023 compania a inaugurat primul parc de retail, AFI Arad, cu 29.400 mp închiriabili.

Pe piața de birouri, compania deține un portofoliu de șapte parcuri de business de clasa A (AFI Park 1-5, AFI Tech Park, AFI Park Brașov, AFI Lakeview, AFI Park Floreasca, AFI Victoriei Plaza și AFI Park Timișoara).

În 2020, compania a finalizat primul său proiect rezidențial pe piața locală: prima faza a AFI City Bucureștii Noi, care include 190 de apartamente vândute integral.

În 2021, AFI Europe România a achiziționat două terenuri în Pipera pentru dezvoltarea unei noi divizii de business, Residential for Rent, prin dezvoltarea a trei turnuri rezidențiale și un număr total de 370 de apartamente. Prima faza a proiectului AFI Home North este acum în curs de dezvoltare, urmând ca în Q1 2025 să fie livrate 244 de apartamente în două clădiri.

Un alt proiect în lucru este AFI Loft, un concept de birouri de tip boutique, amplasat deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, măsurând 16.000 mp închiriabili. Livrarea este estimată pentru finalul acestui an.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.