FacebookTwitterLinkedIn

Proprietarul de parcuri de retail Mitiska REIM a anunțat vânzarea celor 25 de parcuri de retail deținute în România, către LCP Group, parte a M Core, pentru valoarea de 219 milioane de euro. Grupul devine astfel unul dintre cei mai mari proprietari de pe piața de retail din România.

Aceasta este una dintre cele mai însemnate tranzacții imobiliare de pe piața din România, care a condus la depășirea valorii duble a investiției originale, pe o durată medie a deținerilor de 5 ani, pentru investitorii fondurilor FRI și FRI 2, care au fost proprietarii activelor.

Portofoliul celor 25 de parcuri de retail cuprinde o suprafață închiriabilă totală brută (GLA) de 132.000 mp, și a fost dezvoltat și administrat de Mitiska REIM împreună cu Square 7 Properties, partenerul său din România din ultimii 10 ani. 

Toate parcurile de retail din portofoliu conțin o ancoră din domeniul alimentației – fie un supermarket Kaufland, fie un supermarket Lidl, fie o combinație a celor două, alți chiriași ai centrelor comerciale fiind reprezentanții unor mărci internaționale de renume precum Deichmann, DM, Pepco, Jysk, KFC, Kik și Takko.

“Suntem încântați că am finalizat această tranzacție cu LCP, parte a grupului M Core, și că am asigurat asemenea profituri semnificative pentru investitorii fondurilor. Pe durata procesului de vânzare, am remarcat interesul ridicat din partea mai multor potențiali cumpărători, fapt care confirmă potențialul de profitabilitate mare pentru active care constau în parcuri de retail de înaltă calitate în Europa”, a declarat Axel Despriet, Managing Partner Mitiska REIM.

Parcurile de retail sunt situate în mai multe orașe din România: București (2), Bistrița, Baia Mare, Pașcani, Slobozia, Ploiești, Mediaș, Reșița, Buzău, Arad, Odorhei, Sighet, Câmpina, Caransebeș, Medgidia, Iași, Târgu Mureș, Tulcea, Slatina, Mioveni, Bacău, Drobeta-Turnu Severin, Brăila și Giurgiu.

Printre parcurile de retail achiziționate se numără și Shopping Park Pipera Plaza, care are o suprafață închiriabilă de 11.000 mp GLA și 35 de unități, inclusiv chiriași ca Starbucks, JYSK sau furnizori naționali de servicii. Din portofoliul achiziționat face parte și Shopping Park Medias, cu o suprafață închiriabilă 9.089 mp GLA și 16 unități, inclusiv lanțul european de supermarketuri Kaufland.

Fondul FRI a fost lansat în 2012, având o durată inițială de opt ani, care a fost prelungită până în 2026. Fondul FRI 2 a fost lansat în 2016, având o durată inițială de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire. 

Kepler Corporate Finance, Belfius și CBRE au asistat Mitiska REIM în calitate de consultanți financiari și Peli Partners a fost consultantul legal cu privire la această tranzacție. M Core a fost asistat de compania de consultanță imobiliară iO Partners.