FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa își propune să transforme COS Târgoviște în următorii ani și, pe amplasamentul de la Târgoviște, să construiască o nouă fabrică de oțel-beton și sârmă laminată, cu emisii reduse de carbon.

„Activitatea grupului Beltrame va fi una intensă în perioada următoare”, mărturisește Carlo Beltrame, Group Business Development AFV Beltrame, deși contextul economic internațional este dificil: costurile energiei sunt în creștere, problemele din lanțurile de aprovizionare persistă, războiul continuă în Ucraina, iar rata inflației nu dă semne de scădere. „În momentul de față, energia reprezintă circa 30-35% din costul de producție la combinatul Donalam Călărași, unde fabricăm bare de oțel și oțeluri speciale pentru industrii precum oil&gas, auto, industria de echipamente mecanice și agricole. La prețurile actuale, este foarte dificil să concurăm cu produsele noastre pe piețele europene. Inflația industrială este de 3 ori mai mare față de nivelul inflației pentru consumatorul final”. În contextul războiului din Ucraina, „business as usual” capătă noi conotații, iar companiile sunt nevoite să-și reformeze relațiile cu furnizorii, relațiile cu clienții și, în general, prioritățile. Un exemplu în acest sens este dat chiar de Beltrame, care importă materii prime, precum țagla, din Rusia, iar în contextul conflictului care a provocat ruperea lanțului de aprovizionare, este nevoită să găsească alți furnizori de materie primă.

Deși modul de a face business se schimbă în 2022, după doi ani de pandemie și, în prezent, câteva luni de război, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa, prezent pe piața oţelului din România din 2007, a demarat extinderea operațiunilor locale, iar cel mai important pas este reprezentat de achiziția activelor de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște. Acum că a finalizat tranzacția în valoare de 38,3 de milioane de euro + TVA, AFV Beltrame Group, care deține și laminorul Donalam din Călărași, urmărește să transforme COS Târgoviște într-o unitate de producție de oțeluri speciale competitivă la nivel european. 

„Ne aflăm în procesul de a reporni activitatea fabricii în această lună (iunie n. red.). Vom produce oțel-beton pentru piața internă, pentru a reduce dependența României de importurile din Europa și Turcia”, explică Carlo Beltrame. În acest sens, Beltrame a bugetat investiții, în medie, de 20 milioane de euro anual, în următorii 5 ani, pentru a moderniza echipamentele și utilajele COS Târgoviște. 80% din investiția totală se va îndrepta către reducerea nivelului de emisii de carbon, creșterea eficienței energetice și tranziția către o economie circulară, prin reutilizarea resurselor și reducerea la minimum a deșeurilor, arată Carlo Beltrame. „De asemenea, intenționăm să venim cu capital de lucru de 30-40 milioane de euro”. Planurile pentru COS Târgoviște sunt clare: în primă fază, combinatul va avea o capacitate de producție de circa 30.000 tone/lună, însemnând peste 300.000 tone/an care, potrivit reprezentantului, va acoperi circa jumătate din nevoia actuală a României de oțel-beton pentru industria construcțiilor. “Obiectivul este să livrăm clienților finali produse cu valoare adăugată”. De asemenea, valoare adăugată va aduce și în piața forței de muncă, unde vor fi create aproximativ 450-500 de locuri de muncă până la finalul lunii iulie, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă – în următorii 5 ani. Înainte de achiziție, în cadrul COS Târgoviște mai lucrau aproximativ 90 de angajați, în principal pentru ținerea în funcțiune a rețelelor de utilități și conservarea echipamentelor. 

Pe lângă punerea în funcțiune a COS Târgoviște, Beltrame se află și în faza de autorizare pentru noul proiect care constă în construirea, tot pe amplasamentul de la Târgoviște, a unei fabrici noi de oțel-beton și sârmă laminată cu emisii reduse de carbon. Valoarea investiției va fi de peste 300 de milioane de euro. „Urmează să efectuăm studiul de evaluare al impactului asupra mediului, care va dura aproximativ 9 luni, iar în acest timp vom finaliza comenzile cu furnizorii noștri de tehnologie și echipamente”, adaugă Carlo Beltrame. Compania estimează că fabrica va fi operațională până la jumătatea anului 2024, iar odată cu finalizarea acestei investiții, compania estimează o capacitate de producție de circa 800.000 tone de oțel-beton și sârmă laminată anual, în timp ce consumul intern este estimat la 1,5 milioane de tone în următorii ani. De asemenea, compania anunță că în curând va lansa și un brand de oțel „verde”, prin care „ne dorim să promovăm sustenabilitatea produsului nostru din punct de vedere al mediului”. Noul brand de oțel cu amprentă redusă de carbon va reprezenta un punct de referință atât pentru dezvoltarea companiei, cât și pentru decarbonizarea industriei siderurgice. 

Din punct de vedere financiar, pentru 2022, reprezentanții se așteaptă ca cifra de afaceri a grupului Betrame în România să se mențină la un nivel similar cu cel din 2021, de circa 140 de milioane de euro. „Pentru perioada următoare, mă îngrijorează criza energetică și modul în care aceasta va afecta capacitățile de producție, în condițiile în care marii consumatori industriali din România nu beneficiază de sprijin din partea statului pentru creșterea prețurilor energiei, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări din UE unde guvernul acționează rapid. Alături de problema de pe piața energetică, conflictul din Ucraina a adus economia României într-o perioadă de stagflație, care paralizează dezvoltarea industrială”, mărturisește Carlo Beltrame.

COS Târgoviște se afla în procedura de reorganizare judiciară, după ce Tribunalul Dâmboviţa a respins în vara anului 2021 planul de reorganizare propus de societatea creditoare Alphard Financial. COS a fost deţinut de grupul rus Mechel, dar în 2013 offshore-ul Mazur Investments Ltd din Cipru a preluat pachetul majoritar. Statul român deţine 4%. Anul trecut, atât grupul Beltrame, cât și Liberty Galaţi (fostul Sidex), au depus oferte pentru activele combinatului, administrat de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, iar cel din urmă a selectat oferta italienilor în valoare de 38,3 milioane de euro.