FacebookTwitterLinkedIn

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost colaborator al Securității ca poliție politică, a decis miercuri Înalta Curtea de Casație și Justiție. Sentința este definitivă.

Traian Băsescu nu de comentat sentința, dar a declarat că va deschide un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În septembrie 2019, Curtea de Apel București, instanța de fond, a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu securitatea comunistă, notează RRA.

CNSAS a relatat că pe parcursul colaborării cu securitatea Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivite regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini existente în notele informative date în 5 mai 1975.

Consiliul susținea că informațiile furnizate de Traian Băsescu vizează îngrădirea dreptului la viață privată și dreptul la liberă circulație.

În timpul procesului de la Curtea de Apel București Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei securități.

În urma acestei decizii definitive de colaborare cu securitatea, fostul președinte Traian Băsescu își va pierde dreptul la indemnizație și la locuință, primite în urmă exercitării funcției de șef al statului.