FacebookTwitterLinkedIn

Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari din Germania renunță la proiecte din cauza costurilor extreme ale energiei și materiilor prime și a creșterii ratelor dobânzilor la credite, potrivit institutului de cercetare ifo.

„Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la materiale și energie, precum și cu creșterea ratelor dobânzilor de finanțare, siguranța de planificare a dispărut, iar costurile de construcție continuă să crească. Pentru unii dezvoltatori, situația generală nu mai este sustenabilă și ei renunță la proiecte sau chiar le elimină complet”, spune cercetătorul Felix Leiss de la ifo.

Potrivit unui sondaj derulat de ifo, 16,7% dintre afacerile chestionate au fost afectate în luna septembrie, în creștere față de 11,6% în luna precedentă.

Totodată, așteptările companiilor sunt pesimiste și se situează la cel mai jos nivel din 1991, iar 32,7% dintre companii raportează lispuri în aprovizionarea cu materialele de construcție.

„Prețurile mari la energie fac materialele rare și mai scumpe. Companiile de construcții trebuie să transmită clienților costurile mai mari de achiziție. Sunt planificate noi creșteri ale prețurilor în întregul sector pentru lunile următoare”, spune Leiss.