FacebookTwitterLinkedIn

New York Stock Exchange (NYSE) este cea mai cunoscută și cea mai mare bursă din lume, atât în funcție de valoarea de piață, cât și în funcție de valoarea acțiunilor tranzacționate zilnic. În 2020, NYSE avea o capitalizare de 28,19 trilioane de dolari. În plus, 2020 a fost și cel mai aglomerat an înregistrat vreodată în ceea ce privește ofertele publice inițiale (IPO) listate, Bursa din New York fiind pe locul 1 și la încasările din IPO.

A doua cea mai mare bursă din lume după capitalizarea de piață (12,98 trilioane de dolari) este NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations). În prezent, pe această bursă sunt listate peste 3800 de companii considerate companii afiliate domeniului tehnologic, cum ar fi Apple, Facebook, Google (acum Alphabet) și Starbucks.

Tokyo Exchange Group este cea mai mare bursă din Japonia și ocupă locul 3 în clasament, cu o capitalizare de 5,37 de trilioane de dolari, urmată de Shanghai Stock Exchange, cu 4,92 trilioane de dolari. Bursa de Valori din Shanghai a anunțat anul trecut că va lua în considerare prima revizuire a componenţei indicelui său de referinţă din ultimele trei decenii, astfel încât acesta să reflecte mai bine economia Chinei, care are o tehnologie din ce în ce mai înaltă.

Pe locul 5 se situează Hong Kong Exchanges, cu o valoare de piață de 4,48 trilioane de dolari, în timp ce Euronext (3,85 trilioane de dolari) ocupă locul 6. Shenzhen Stock Exchange deține locul 7, cu o capitalizare de 3,49 trilioane de dolari, iar următorul loc îi revine bursei din Londra (London Stock Exchange), cu o valoare de piață de 3,13 trilioane de dolari.

Bursa din Londra este și cea mai mare din Europa și găzduiește indicele de acțiuni FTSE 100, unul dintre cei mai importanți indici la nivel mondial. Dintre cele mai importante companii românești, Fondul Proprietatea, Romgaz și Electrica sunt listate atât pe BVB, cât și pe bursa londoneză sub forma certificatelor globale de depozit (GDR).

Saudi Stock Exchange, cu o capitalizare de 2,15 trilioane de dolari se situează pe locul 9, TMX Group fiind ultima în clasament cu o valoare de 1,97 trilioane de dolari, potrivit VisualCapitalist.