FacebookTwitterLinkedIn

Majorarea volumului de audiență pe nișa magazinelor de produse de larg consum a fost generată, în principal, de consumul rețelei de supermarketuri Kaufland, care a înregistrat o creștere a bugetului de audiență pentru reclamele comandate pe televiziune de 146,4% față de primul semestru 2018.

Reclamele difuzate de Kaufland pe micile ecrane au acumulat un volum de 16.680 GRP’30 pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani).

Notă: Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte. GRP-ul este moneda unică de tranzacționare a spațiului de publicitate TV.

Rețeaua de supermarketuri Mega Image este cel de-al doilea jucător de pe acest segment care a consumat mai multă publicitate TV decât în prima jumătate a anului trecut: creștere de 51,2%.

Al treilea jucător cu creșteri ale volumului de audiență este rețeaua de magazine Profi: 18,5%.

Kaufland, Mega Image și Profi sunt cele trei rețele care și-au majorat bugetele de publicitate în perioada analizată.

Celelalte cinci rețele fie și-au menținut consumul de publicitate TV la nivelul anului 2018, fie și-au redus bugetele de audiență, un semn care poate fi interpretat drept o saturație a consumului: Lidl (-1,1%), REWE – Penny Market (-18,5%), Metro Cash&Carry (-0,3%), Carrefour (-3,5%) și Selgros Cash&Carry (-59,5%).

Cele opt rețele de magazine au obținut în total 62.223 GRP’30 pe targetul comercial, în creștere cu 14,8% față de prima jumătate a anului 2018. Bugetul reprezintă 5,7% din volumul de audiență furnizat de piața TV în primele șase luni ale acestui an.