FacebookTwitterLinkedIn

Dacă anul 2022 a însemnat pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, fondatorii și acționarii principali ai companiei de dezvoltări imobiliare One United Properties, diversificarea portofoliului prin extinderi și achiziții strategice, 2023 a adus consolidarea afacerilor și transformarea sau vânzarea unor active. 

După cum declara Andrei Diaconescu, cofondator & co-CEO al One United Properties pentru Forbes în toamna anului trecut, cuvântul care a caracterizat cel mai bine anul 2022 a fost „Precauție”: „Activăm într-un climat de incertitudini și creșteri de prețuri, dar în cazul companiei noastre reușim să contracarăm printr-un grad de îndatorare mic, printr-o poziție mare de cash, locații premium în care dezvoltăm și, nu în ultimul rând, un produs de o calitate superioară”, spunea el.

Astfel, One United Properties a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri consolidată de 1,2 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de 2021. Profitul brut a ajuns la 572,9 milioane de lei, în scădere cu 5% față de anul precedent, în timp ce rezultatul net a scăzut cu 1%, ajungând la 502,5 milioane de lei.

Compania a încheiat anul 2022 cu o poziție de numerar de 567 de milioane de lei, mai mare cu 12% față de începutul aceluiași an, datorită contribuției rezultate din majorarea de capital, care a adus companiei 253,7 milioane de lei în trimestrul al treilea din 2022, în ciuda investițiilor continue și a plăților de dividende.

Principalele momente-cheie în evoluția dezvoltatorului imobiliar, anul trecut, au fost livrarea Fazei 1 de birouri a proiectului One Cotroceni Park, cu o suprafață totală de 46.000 mp, în ianuarie. A urmat achiziția Bucur Obor, centru comercial renumit, care funcționează din 1975 și unde își desfășoară activitatea o mulțime de retaileri, de la afaceri de familie la branduri renumite, pe o suprafață de 26.000 mp. În martie, compania achiziționa fosta platformă Ford, din zona Floreasca, unde se dezvoltă proiectul de retail One Gallery, parte a One Floreasca City. A urmat, în iunie, achiziția unui teren pe strada Ramuri Tei nr. 3 din București, în suprafață de 10.700 mp, unde compania intenționează să construiască o dezvoltare predominant rezidențială, numită One City Club. Noua dezvoltare va avea aproximativ 200 de apartamente cu o suprafață estimată de 37.000 mp.

În luna iulie au avut loc patru evenimente: începerea vânzărilor la proiectul rezidențial One Lake Club (Faza II), cu 119 unități locative; clădirea de birouri One Tower, parte a One Floreasca City, cu o suprafață de 23.800 mp, a atins gradul de ocupare de 100%; a fost achiziționat un teren de 36.900 mp pe Bulevardul Poligrafiei, pentru un nou proiect rezidențial numit One Herăstrău City, cu 900 de apartamente; și a fost achiziționată clădirea de birouri One Victoriei Plaza, închiriată în întregime către First Bank.

În august s-a dat startul vânzărilor la One Herăstrău Vista, complex rezidențial cu 117 de unități, iar în octombrie compania informa despre cumpărarea clădirii de birouri Eliade Tower, în urma unei tranzacții de 9,5 milioane de euro. Tot în octombrie a fost obținută autorizația de construire pentru One Mamaia Nord și au demarat vânzările la Faza II, iar compania a anunțat reconversia uneia dintre clădirile de birouri One North Gate în apartamente, sub denumirea One North Lofts. Investitorul a obținut permisul de construire și pentru One High District, tot în zona Floreasca-Barbu Văcărescu Area, un proiect estimat spre livrare la finalul lui 2025.  Cum obținerea autorizațiilor de construire în București este un eveniment în sine, dezvoltatorul anunța în luna octombrie două noi astfel de reușite: pentru One Floreasca Towers, de lângă Promenada Mall, și pentru One Lake Club. 

Iar anul s-a încheiat în forță, cu alte achiziții, trei clădiri istorice din București, în vederea restaurării acestora și transformării într-un
nou proiect, One Downtown . Tranzacția s-a ridicat la 3,73 mil. euro, iar valoarea brută de dezvoltare este estimată la 35 mil. euro. Cele trei clădiri sunt situate lângă Teatrul Odeon și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Totodată, societatea a semnat actele și pentru un imobil situat lângă Ateneul Român, unde, după renovare, va funcționa One Plaza Athénée, cel mai probabil un hotel lifestyle de 5 stele, cu 100 de camere, a cărui inaugurare este estimată pentru anul 2025.

Anul acesta, One United Properties a obținut autorizația de construire pentru One Lake District, proiect cu peste 2.000 de apartamente la lacul Plumbuita; a achiziționat pentru 35 de milioane de euro un teren de 44.863 mp pe Șoseaua Progresului, pentru a dezvolta acolo un nou proiect mixt, One Cotroceni Towers; a vândut participația deținută în clădirea de birouri One Herăstrău Office către un investitor privat și a vândut, în luna mai, pentru 24 de milioane de euro, imobilul comercial One Athénée din București. Compania achiziționase clădirea istorică din centrul capitalei cu 4,9 milioane de euro în toamna anului 2021, cu scopul de a o transforma într-un proiect rezidenţial de lux.

Apoi a anunțat că va investi în jur de șase milioane de euro în construirea a două școli private, una din cadrul dezvoltării One Lake District, iar a doua între dezvoltările One Lake Club și One High District. 

Anul trecut, au fost vândute și pre-vândute 599 de apartamente cu o suprafață totală de 52.724 mp, 978 de locuri de parcare și alte tipuri de unități, precum și apartamente aflate în stadiu incipient de dezvoltare, pentru un total de 169,2 mil. euro. Practic, 62% dintre apartamentele aflate în curs de construcție erau vândute la final de an, iar proporția a crescut la 65% la finalul lunii iunie a anului curent.  Numărul de unități din portofoliul de vânzări, disponibile pentru vânzare și prevânzare este de 1.762, cu încă 1.283 care pot fi suplimentate la One Lake District. Numărul total de unități aflate în construcție în prezent este de 5.692, cu o valoare brută de dezvoltare de 1,5 mld. euro și alte 3.056 de unități se află în faza de planificare.

Unii dintre cei mai cunoscuți lideri de top din real estate, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu continuă să impresioneze piața imobiliarelor din România. Absolvenți de studii economice, cei doi s-au cunoscut acum mai bine de 20 de ani, pe când Victor era student, iar Andrei era deja director de credite la Alpha Bank. 

Din 2003 şi până în 2005 au lucrat la Bancpost, când au fondat Capital Partners, începând cu tranzacții cu terenuri din București. În 2006, Capital Partners făcea deja bani serioși, așa că s-au gândit să devină și dezvoltatori. Apoi, în anul 2009, când toată lumea fugea de imobiliare, au cumpărat un teren foarte bun în zona Floreasca, cu un milion și jumătate de dolari. 

În 2007 au înființat One United Properties SA, iar din 2013 s-au concentrat pe dezvoltarea de proiecte imobiliare sub brandul „One”. Încă de la începuturi, s-a concentrat pe dezvoltări high-end și ultra-high-end, iar în 2019 și-a extins atenția către segmentul upper-medium, odată cu dezvoltarea One Timpuri Noi. În 2017, One a intrat pe piața de birouri prin achiziția One North Gate, iar la sfârșitul anului 2020, a livrat One Tower – prima clădire de birouri dezvoltată de One United Properties, în prezent închiriată 100%. One Floreasca City, unde este localizată One Tower, este prima dezvoltare mixtă în adevăratul sens al cuvântului, îmbinând zonele rezidențial, office și retail. One Cotroceni City, cu One Cotroceni Park format din zona de birouri deja livrate și 900 de unități rezidențiale ce urmează a fi finalizate la sfârșitul acestui an, va deveni în curând cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană a One United Properties și din București.

Locul 10

2,6 miliarde de lei

Andrei Diaconescu 48 de ani 

Victor Căpitanu 44 de ani

București

Imobiliare

Locul 10 în ediția 2021 a Forbes 500