FacebookTwitterLinkedIn

În 2021, rezultatul net al producătorilor locali de vin a atins un nou record, depășind pentru prima dată în istorie pragul de 125 de milioane de lei.

În 2021, cel mai profitabil producător local din industria vinului a fost liderul pieței după cifra de afaceri: Cramele Recaș, ce a înregistrat un rezultat pozitiv ce reprezintă aproape o treime din proditul pieței de vin din România, arată ultima analiză a KeysFin.

Pe următoarele locuri se regăsesc Crama CEPTURA SRL (profit net de 23,8 milioane de lei), Zarea SA (profit net de 17,4 milioane de lei), Jidvei SRL (profit net de 14,8 milioane de lei) și Casa de vinuri COTNARI SA (6,5 milioane de lei în 2021).

Primele 5 companii ale clasamentului au generat împreună aproape 56% din profitul pieței în 2021.

În ceea ce privește topul producătorilor de vin, liderul pieței a rămas CRAMELE RECAȘ SA, cu o cotă de 12% din total și o cifră de afaceri de 252 milioane lei, după cel mai mare avans nominal anual din top 10, de peste 50 de milioane de lei în 2021.

Clasamentul este completat de JIDVEI SRL(jucător care a înregistrat în 2021 a doua cea mai mare creștere nominală anuală din Top 5, de 36,6 milioane de lei, ajungând astfel la o cotă de 8,7% din total), COTNARI SA (cu 7,9% din total), ZAREA SA (compania cu cea mai mare creștere procentuală anuală din Top 5, de 32%, care a urcat astfel un loc în top 5 și a ajuns la 7% din total) și CRAMA CEPTURA SRL (care a înregistrat cel mai mic avans procentual și nominal din Top 5 și a ajuns la o cotă de piață de 6,9% în 2021).

Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de aproape 1,2 miliarde de lei în 2021, ceea ce a reprezentat 56% din piață.

În 2021, consumul de vin a înregistrat o creștere de aproximativ 12% după ieșirea din pandemie, odată cu redeschiderea restaurantelor și reluarea evenimentelor cu public. În 2021, un român a băut cu 2,6 litri mai mult vin față de 2020, ajungând în medie la 23,7 litri potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

De asemenea, resursele totale de vinuri din România au crescut cu 658,1 mii hlfață de 2020, la 7.795 mii hl în 2021. Avansul s-a datorat în principal producției de vinuri care a crescut cu 11,5% (+467,8 mii hl), în 2021 față de anul anterior.

De cealaltă parte, importul de vinuri și stocul inițial de vinuri au crescut, cu 31,3% la 582 mii hl, respectiv cu 2,0% la 2.695 mii hl în 2021 comparativ cu 2020.

Asta în timp ce, exportul de vinuri a scăzut cu 9,9 mii hl față de anul precedent, la 189 mii hl în 2021.