Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Top 10 filme româneşti cu cei mai mulţi spectatori plătitori din toate timpurile

Locul1: Nea Marin Miliardar
Filmul „Nea Mărin Miliardar”, cu Amza Pellea în rolul principal, rămâne până azi filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori plătitori din toate timpurile. Conform datelor de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu a totalizat 14.642.114 de spectatori plătitori.

 

Pe locul doi în Top 10 filmele româneşti cu cei mai mulţi spectatori plătitori se situează filmul „Păcală”, cu Sebastian Papaiani în rolul titular. Pelicula regizată de Geo Saizescu a avut premiera pe 11 martie 1974 şi avea să înregistreze 14.632.114 de spectatori plătitori, cu doar 10.000 de spectatori plătitori mai puţin, dar cu un avans de aproape cinci ani faţă de filmul „Nea Mărin Miliardar”.

Vezi aici o galerie foto cu cele mai vizionate filme în perioada comunismului.

Ultimul loc pe podium revine filmului „Mihai Viteazul”, cu acelaşi Amza Pellea în rolul principal într-o altă producţie regizată de controversatul Sergiu Nicolaescu. Pentru a viziona „Mihai Viteazul” au plătit bilete la cinematograf până la finele lui 1997 13.297.896 de spectatori. De altfel, Amza Pellea a jucat în şapte dintre cele zece pelicule din top.

Următoarele şapte locuri sunt ocupate în general de pelicule istorice. Astfel, peliculele „Dacii”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Tudor”, „Columna”, „Haiducii” sunt plasate în ordine pe locurile 4 – 8, în timp ce ultimul loc din Top 10 revine tot unui film cu tematică istorică „Ştefan cel Mare”.

Pe locul nouă se află de comedia „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, cu 7.546.744 spectatori, o coproducţie română-franceză din 1967 cu Florin Piersic şi Jean Marais. Astfel, din acest clasament doar trei sunt comedii, „Nea Mărin Miliardar”, „Păcală” şi „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, restul fiind pelicule de factură istorică.

„Dacii”, cu acelaşi Amza Pellea printre protagonişti, a înregistrat conform statisticelor oficiale 13.091.664 de spectatori plătitori.

 

„Neamul Şoimăreştilor”, lansat în aprilie 1965 cu Amza Pellea şi Florin Piersic în distribuţie, printre alţii, 13.042.661 de spectatori plătitori.

„Tudor”, un film lansat cu peste 50 de ani în urmă, cu Emanoil Petruţ în rolul titular, dar şi cu Amza Pellea într-un rol de mai mici întinderi, 11.411.018 spectatori plătitori.

 „Columna”, lansat în noiembrie 1968 cu Amza Pellea pe post de „Decebal”, 10.493.630 de spectatori plătitori.

„Haiducii”, lansat în 1966 cu Ion Besoiu, Marga Barbu şi Amza Pellea printre titulari, 8.846.842 de spectatori plătitori.

„Ştefan cel Mare”, din 1975 cu Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei şi Gheorghe Dinică în rolurile principale, 7.338.796 de spectatori plătitori.

Statistica arată faptul că din acest Top 10 al filmelor româneşti cu cei mai mulţi spectatori plătitori, trei au fost regizate de Sergiu Nicolaescu, iar alte trei de Mircea Drăgan, primul fiind dispărut astăzi dintre noi, ca dealtfel cei mai mulţi dintre actorii rolurilor principale ale filmelor amintite, cu puţine excepţii, dintre care cele mai notabile sunt Sebastian Papaiani şi Florin Piersic.

 

Vezi aici o galerie foto cu cele mai vizionate filme în perioada comunismului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii