FacebookTwitterLinkedIn

Pe măsură ce vremea se răcește și frunzele îngălbenesc, nu există loc mai fermecător pentru a întâmpina toamna decât Central Park din New York.

Centru al lumii artei încă din epoca postbelică, New York-ul are multe de oferit în ceea ce privește amploarea colecțiilor sale, atât în muzee, cât și în galerii, unde expozițiile istorice rivalizează adesea cu prezentările academice din instituțiile publice. Arta este omniprezentă în tot orașul, fie în muzeele elegante din Upper East Side, fie în galeriile șic din Chelsea. Iată, în continuare, care sunt atracțiile mele favorite!

Muzeul Metropolitan de Artă

Muzeul Metropolitan de Artă exprimă chintesența unui muzeu enciclopedic. Nicio vizită în New York nu este desăvârșită dacă nu îi calci pragul. Este imposibil să îl parcurgi tot într-o singură zi, de aceea regula mea este să vizitez cel mult două secțiuni. Ador aripa impresionistă, precum și Arta Romană, la care adaug frescele din Pompeii. Acestea din urmă, pentru a se asigura reconstituirea cât mai fidelă a atmosferei, sunt expuse în mărime naturală în încăperi dedicate.

Expozițiile de modă aparținând Costume Institute sunt fantastice în fiecare an. Ca urmare a excelentei colaborări dintre curatorii diferitelor departamente, confecțiile sunt expuse într-o manieră plină de imaginație și îndrăzneală.

Frick Madison

Cu această ocazie, vreau să menționez unul din actualele mele proiecte curatoriale preferate, și anume Frick Madison. Aceasta este o colecție privată aparținând industriașului Henry Clay Frick. Ea a fost accesibilă publicului larg începând cu anul 1935, fiind expusă în vila proprietarului. Lucrări aparținând lui Fragonard, Goya, Titian, Turner și Thomas Gainsborough sunt aranjate în casă așa cum au fost ele amplasate inițial de colecționar, spre exemplu, deasupra șemineului sau pe tapetul de o nuanță închisă. Deoarece clădirea a intrat într-un proces de renovare, colecția a fost mutată, pentru doi ani, în fosta clădire Met Breurer, un spațiu arhitectural brut, aparent nefinisat, situat pe Madison Avenue.

Redenumit în prezent Frick Madison, proiectul este o oportunitate unică de a vedea capodoperele într-un spațiu contemporan, unde vizitatorii pot aborda și investiga îndeaproape picturile, acum grupate cronologic și geografic. Acest lucru este valabil și pentru obiectele decorative și mobilier, care au fost montate ingenios pe pereți, spre deosebire de actul de a imita, pur și simplu, un spațiu domestic, permițându-le să fie apreciate ca și cum ar fi lucrări în ulei pe pânză. Cu toate că unii criticii au avut, inițial, îndoieli cu privire la relocarea colecției Frick, în cele din urmă, proiectul s-a dovedit a fi cu adevărat captivant. Vizitarea este obligatorie dacă veți fi la New York în următorul an!

Desigur, când vine vorba despre dinamica scenă a artei newyorkeze, nu poți să nu vorbești despre fostele spații industriale din Chelsea. Acum, reprezentând un district al galeriior mondene, depozitele din Chelsea sunt avanposturi ale megagaleriilor internaționale precum Gagosian, Hauser & Wirth și David Zwirner. Aici poți vedea întotdeauna o expoziție interesantă, sau poți descoperi un nou artist. De aceea, recomand petrecerea unei după-amiezi prin zonă, profitând de orice galerie care îți iese în cale.

Cati Vlad la galeria Morgan Presents

Și, în sfârșit, pentru tinerele talente în devenire, nimic nu se compară cu galeriile de artă din Lower East Side. Eu frecventez adesea galeria Morgan Presents, ale cărei expoziții se focusează pe lucrările a câte doi artiști: unul cu nume deja consacrat și altul, mai tânăr, în curs de afirmare. Spațiul expozițional a fost deschis abia cu un an în urmă, dar este deja recunoscut și respectat pentru abordarea curatorială novatoare. O oprire inedită pentru următoarea dată când veți vizita orașul!