FacebookTwitterLinkedIn

Pentru portughezi, proveniența numelui Seteais are o explicație romantică și una rațională: localnicii spun că dacă strigi „ai” pe culoarele palatului, ecoul se repetă de șapte ori (sete, în portugheză). Pe de altă parte, un manuscris vechi, cu autor anonim, păstrat în biblioteca din Sintra, spune că Seteais vine de la denumirea veche a câmpurilor care înconjoară palatul – Centeais, care înseamnă teren cultivat cu secară (centeio, în portugheză).

Oricum ar fi, originile numelui Seteais sunt un subiect cât se poate de potrivit pentru debutul unei conversații odată ce ajungi în Sintra. După ce admiri câmpiile vaste din jur, poți verifica în palat dacă ecoul se ține de… cuvânt.

Clădirea a fost construită între anii 1783 și 1787 de consulul olandez Daniel Gildemeester pe terenul pus la dispoziție de marchizul de Pombal. Consulul avea un teren în apropiere, în Quinta da Alegria, dar nu avea o casă, așa că la începutul venirii sale în Portugalia a fost chiriașul marchizului preț de o vară. Gildemeester a început construirea propriei case pe o înălțime de unde puteau fi admirate dealurile domoale care înconjoară Sintra.

În 1797, la câțiva ani după decesul consulului, văduva sa a vândut palatul marchizului de Marialva. Timp de doi ani, între 1801 și 1802, clădirea a fost extinsă în stil neoclasic, după un proiect al arhitectului Jose da Costa e Silva, autorul Teatrului Sao Carlos din Lisabona. Palatul a căpătat acum o formă perfectă de U, fosta casă a consulului fiind încorporată în una dintre aripi.

Cornișele fațadei principale au fost decorate cu motive neoclasice – vaze, busturi, ghirlande în relief, iar grădina din jurul palatului a fost amenajată în acord cu tendințele romantice ale perioadei.

În 1802, vizita la Seteais a prințului regent Joao al VI-lea și a prințesei Carlota Joaquina i-a determinat pe proprietari să-i solicite arhitectului Francisco Leal Garcia să unească aripile clădirii printr-un impunător arc decorat cu efigiile în bronz ale înalților oaspeți. Cu aceeași ocazie, pereții câtorva camere au fost acoperiți cu fresce reprezentând personaje mitologice și plante exotice, atribuite pictorului francez Jean-Baptiste Pillement și ucenicilor săi.

După ce a schimbat câțiva proprietari, palatul a fost cumpărat de guvernul portughez în 1946, iar din 1954 funcționează ca hotel de lux.

Denumit astăzi Tivoli Palácio de Seteais, hotelul își întâmpină oaspeții cu eleganța și atmosfera specifice secolului al XV-lea. Frescele lui Pillement, tapiseriile de o frumusețe unică, camerele cu mobilier sculptat, grădinile verzi și vederea splendidă asupra împrejurimilor dau hotelului o notă aparte și fac ca șederea aici să fie o experiență memorabilă.


Câteva ore foarte plăcute le puteți petrece rătăcind în labirintul străjuit de gard viu din grădină, după care vă puteți astâmpăra foamea și setea cu preparatele originale ale master chef-ului și vinurile locale. Masa o puteți servi la piscină, într-unul din saloanele palatului sau pe una dintre terasele din grădină, cu o splendidă vedere către Castelul Moorish și Palatul Pena.

Hotelul are 30 de camere, împărțite pe două etaje. Fiind în apropiere, merită să trageți o fugă până la Sintra, oraș aflat în patrimoniul UNESCO, unde puteți admira Palatul Național, sau Quinta de Regaleira, o proprietate faimoasă în zonă pentru grădinile, fântânile și grotele ei.

De relaxare și reîncărcarea bateriilor se ocupă spa-ul Anantara, amplasat în grădinile palatului. Spa-ul are trei camere de tratament, dintre care una pentru cupluri. Personalul specializat vă oferă o gamă bogată de masaje (aromaterapie, masaj pentru picioare, masaj pentru gât, spate și umeri), terapie cu dușuri Vichy și tratamente pentru față și corp cu produse naturale Biologique Research.


Restaurantul Monserrate se mândrește cu un meniu bogat cu specific portughez, de la purcei de lapte până la preparate din cod, somon, caracatiță sau miel, dar și specialități locale, cum ar fi tapas, pastele sau tarta de fructe. Alternativa este Seteais Colares Doc, unde vă puteți delecta cu bucătărie gourmet.


Fondată în 1933 în Portugalia, rețeaua de hoteluri Tivoli are astăzi 10 locații de lux în Portugalia, două în Brazilia, trei în Qatar și una în China. Tivoli este deținută de grupul Minor Hotels, unul dintre cele mai mari conglomerate care activează în industria ospitalității, cu peste 550 de hoteluri în 55 de țări.

Grupul Minor a fost fondat în 1978 la Bangkok (acolo își are și astăzi sediul), are 85.000 de angajați și deține branduri precum Marriott Hotels and Resorts, St. Regis, Radisson, Four Seasons, Tivoli și Anantara.