FacebookTwitterLinkedIn

Se spune că voința mută munții din loc și creează ferestre acolo unde există doar ziduri. La întâlnirea mea cu Raluca, la doar o săptămână după ce clinica Infrafit fusese deschisă pentru pacienți într-o casă veche, cu mobilier stil, din centrul Bucureștiului, nu-mi imaginam că voi fi martoră la partea cu „trecutul prin pereți“. La propriu. „Nu pot să cred că nu încape. Cum să nu încapă?“.

Îmbrăcată lejer, în blugi și cizme cu ținte, Raluca se plimbă prin încăperile cu tavan înalt și parchet lustruit din clinică, cu un zâmbet pe chip care-i maschează ușoara exasperare. „În noaptea asta nu doarme nimeni până nu facem zidul la loc și nu văd aparatul montat“, decretează ea. Apoi se întoarce la mine, zâmbind: „Nu vrei să știi prin ce am trecut cu aparatul ăsta“. Nu e nervoasă, ci seamănă mai curând cu un terapeut care a ajuns cu pacientul său la capătul unei răbdări îndelung forjate și șlefuite.

„Pacientul“ în cauză fiind un aparat revoluționar de hidroterapie a colonului, adus tocmai din America și nimerit, încă de la primul contact cu plaiurile mioritice, în vârtejul unor circumstanțe mai puțin fericite. Mai exact într-un soi de furtună perfectă, care nu pare să se mai termine. „Întâi era închis portul, din cauza viscolului, și s-a plimbat pe mare o săptămână“, începe Raluca istorisirea odiseii. „Apoi era vama închisă, iar când s-a deschis soțul meu a livrat contravaloarea vămii la monetărie în loc de trezorerie“, râde ea. „Sau invers, în fine“. Iar acum, când în sfârșit prețiosul aparat se află în încăperile ei, au constatat că măsurătorile inițiale, făcute cu atât de multă atenție, pur și simplu… nu corespund. „Pe scurt, am demontat toate tocurile și ferestrele și am dărâmat un zid“, râde ea.

În locul ei, altcineva s-ar fi luptat deja cu un semi-atac de panică, nicidecum nu s-ar fi aflat relaxată pe o canapea, la ceai și taclale cu un jurnalist, în timp ce zidurile din casa ei proaspăt renovată se prăbușesc în stânga și-n dreapta. Și totuși, Raluca funcționează după alte coordonate, într-un fel de zen care n-are nimic de-a face cu meditația transcendentală, ci cu o relaxare izvorâtă din înțelepciunea suferinței care a lăsat în urmă o altă ierarhie a priorităților și, mai ales, mult mai puțină îndârjire în materie de… orice.

„Știi, prima oară când am pășit eu într-un astfel de loc, în străinătate, a fost în perioada în care m-am operat de șapte ori în același an“, explică ea. „Am avut cancer acum trei ani și de acolo a pornit totul“. Acolo a pornit și toată căutarea, toată zbaterea de a găsi răspunsuri, soluții și motive pentru care o femeie în floarea vârstei poate primi un diagnostic atât de abrupt, după un lung șir de consultații în care i se spusese, senin, că n-are nici cea mai mică problemă. „Norocul meu a fost că sunt un pic ipohondră“, râde Raluca. „Dacă nu eram așa, probabil n-aș mai fi călcat pe la medic și aș fi stat liniștită cu gândul că n-am nimic“.

Odată vindecată, aventura Ralucăi în lumea medicinei funcționale și tradiționale a demarat la finalul lui 2012, când a adus, ca un fel de test, un aparat creat de către omul de știință italian Fabio Marchesi cu aproximativ 10 ani în urmă, pornind de la ideea că metabolismul poate fi reglat și reprogramat astfel încât să-și consume mai eficient depozitele de grăsime, totul prin folosirea razelor infraroșii informate.

Succesul pe care l-a avut acest sistem pe tot parcursul anului trecut – programările se întindeau pe săptămâni în avans, de la ora 6 dimineața până la miezul nopții – a determinat-o pe Raluca să-și încheie conturile cu multinaționala la care lucrase timp de 11 ani în departamentele de marketing, corporate affairs și regulatory affairs și să devină antreprenor full-time în domeniul sănătății. România părea pregătită pentru un alt fel de terapie, iar Infrafit îi dovedise tocmai acest lucru.

_MG_8514

Pentru că a ajuns să bată lumea în lung și-n lat pentru a-și trata boala, când a venit momentul să facă pasul către propria clinică, Raluca a știut de unde să pornească și, mai ales, ce funcționează cu adevărat și ce reprezintă doar „fum și oglinzi“. Oficial, Infrafit este o clinică medicală atestată după toate rigorile legii, însă Raluca preferă s-o promoveze prin termeni mai blânzi, precum centru de terapie, astfel încât să nu „sperie“ , tot așa cum a avut grijă să nu sperie nici cu unele dintre dispozitivele sale revoluționare.

Centrul oferă servicii complete de medicină tradițională și terapii clasice (de la endocrinologie și alergologie până la psihoterapie și tratarea psihologică a mâncatului din cauze emoționale), dar și de medicină funcțională: aparate revoluționare care abia au pătruns în câteva țări din Europa și pe care le-a ales după o selecție drastică. În timpul călătoriilor sale, a descoperit un centru detox din Chicago care a impresionat-o cu dotările de avangardă așa că proprietara acestuia i-a devenit și consultant part-time.

Printre noutățile absolute ale clinicii Infrafit se numără, spre exemplu, BioDream, un aparat aprobat de autoritatea americană FDA (cunoscută drept cea mai strictă din lume) care acționează asupra stresului și a anxietății, reglând aspectele psihologice, neurologice și endocrine ale corpului uman. „Folosind lumina în mod neinvaziv, are loc ajustarea activității psihosomatice“, explică Raluca. Când a adus terapia, a gândit-o și ca pe un remediu numai bun pentru corporatiștii stresați și epuizați alături de care lucrase ani de-a rândul, pentru că aparatul se bazează pe alcalinizarea câmpului biologic al corpului și sincronizarea emisferelor cerebrale (rezultatul fiind cuantificabil prin electroencefalogramă).

_MG_8504

La fel de noi sunt și băile ionizante detoxifiante sau un dispozitiv care seamănă cu un mamograf revoluționar și care va veni începând din luna iunie. „E un proiect la care se lucrează de 20 de ani, în februarie a obținut ultimul patent FDA, iar noi am bătut deja palma“, explică ea. „Descoperă mai rapid acel gen de lucruri pe care le confirmau până acum doar biopsiile“. Corpul este scanat pe o masă specială (fără niciun pericol de iradiere), iar rezultatele sunt trimise în America, unde aceeași echipă face interpretarea rezultatelor pentru clinicile din întreaga lume.

Mergând pe principiul de „pachet complet“, Raluca le oferă clienților care vin din diferite colțuri ale țării cazarea și transportul în perioada petrecută în București, astfel încât totul să fie cât mai simplu pentru niște oameni care vin de departe pentru a-și vindeca problemele.

Și, pentru că alimentația joacă un rol esențial în tratarea bolilor, Infrafit oferă și ghidare nutrițională, inclusiv un program de detoxifiere raw-vegan (cu tot cu pre-detox și post-detox), realizat după rețetarul testat de-a lungul unor ani de zile de către un spa din Asia. Sloganul Infrafit este însă unul realist și se adresează atât celor care apelează la detox din motive de sănătate, cât și tuturor oamenilor care își doresc pur și simplu o modificare de gabarit: „It’s not about being skinny, it’s about being healthy“ (Nu e vorba de a fi slab, ci de a fi sănătos). „Detoxul îl faci în primul rând pentru sănătate“, ține ea să puncteze. „Abia în al doilea rând pentru slăbire“.

Deși a trecut prin multe și în prezent este ea însăși o adeptă a alimentației raw-vegane, Raluca este reconfortant de firească și de senină în alegerile ei. Nu încearcă să convingă pe nimeni de nimic, tot așa cum nu se condamnă nici pe sine când alege să-și facă o mică plăcere, precum un pahar de vin roșu sau un filé de pește la grătar. „Nu sunt înrăită în nimic“, zâmbește ea, „tot ceea ce vreau este să ajut oamenii să se trateze fără să mai fie nevoiți să traverseze mapamondul pentru asta“.

Încearcă să nu-i „sperie“, dar nici nu vrea să-i convingă cu orice preț, pentru că s-a lămurit singură că mecanismul adevăratelor schimbări funcționează doar dintr-o profundă convingere interioară. Indiferent dacă este produsul revelației subite sau doar finalul apoteotic al unui lung șir de greșeli consecutive și asumate, acel gen de convingere este, în ultimă instanță, cel care face lucrurile – și mai ales Binele – să se întâmple în sfârșit în viețile noastre.