FacebookTwitterLinkedIn

Inteligența artificială continuă să transforme industria centrelor de date, o realitate reflectată în tendințele prognozate pentru 2025 în domeniul centrelor de date, conform Vertiv (NYSE: VRT), furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate.

Experții Vertiv anticipează o creștere a inovației și integrării în industrie pentru a sprijini calculul de mare densitate, supravegherea reglementărilor în domeniul AI, precum și o concentrare tot mai mare pe sustenabilitate și eforturi de securitate cibernetică.

„Experții noștri au identificat corect proliferarea AI și necesitatea tranziției către strategii mai complexe de răcire cu lichid și aer ca o tendință pentru 2024, iar activitatea în acest sens este de așteptat să se accelereze și să evolueze și în 2025”, a declarat Giordano (Gio) Albertazzi, CEO Vertiv. „Cu AI care duce densitățile rack-urilor la valori de ordinul a sute și chiar mii de kW, necesitatea unor soluții avansate și scalabile pentru a alimenta și răci aceste rack-uri, a minimiza amprenta lor de mediu și a sprijini aceste fabrici emergente de AI nu a fost niciodată mai mare. Anticipăm progrese semnificative în acest sens în 2025 și clienții noștri cer acest lucru”, spune CEO-ul Vertiv.

Vertiv adună hardware, software, analize și servicii continue pentru a permite aplicațiilor esențiale ale clienților să funcționeze continuu, să performeze optim și să crească odată cu nevoile afacerii lor. Compania rezolvă cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi centrele de date, rețelele de comunicații și facilitățile comerciale și industriale și oferă soluții și servicii de alimentare, răcire și infrastructură IT care se extind de la cloud până la marginea rețelei. Sediul central al companiei se află în Westerville, Ohio, SUA, iar Vertiv își desfășoară activitatea în mai mult de 130 de țări.

În România, hub-ul pentru servicii integrate de afaceri, din Cluj-Napoca susține funcțiile cheie la nivel global și regional, cu o echipă de peste 400 de angajați.

Experții Vertiv au prezentat tendințele care sunt cele mai probabil să apară în industria centrelor de date, în anul 2025.

Inovațiile în infrastructura de alimentare și răcire vor ține pasul cu densificarea calculului.

În 2025, impactul sarcinilor de lucru intense va crește, iar industria va gestiona această schimbare bruscă în diverse moduri. Calculul avansat va continua să treacă de la CPU (Central Processing Unit, unitate de procesare centrală ) la GPU ( Graphic Processing Unit, unitate de procesare video ) pentru a valorifica puterea de calcul paralelă a acestora și punctul de design termic mai ridicat al cipurilor moderne. Aceasta va pune și mai multă presiune asupra sistemelor existente de alimentare și răcire, determinând operatorii de centre de date să adopte soluții de răcire cu plăci reci și imersie care elimină căldura la nivelul rack-urilor. Centrele de date enterprise vor fi afectate de această tendință, pe măsură ce utilizarea AI se va extinde dincolo de furnizorii timpurii de cloud și colocation.

Rack-urile AI vor necesita sisteme UPS, baterii, echipamente de distribuție a energiei și întrerupătoare cu densități de putere mai mari pentru a gestiona sarcinile AI care pot fluctua de la o stare de repaus de 10% până la o suprasarcină de 150% într-o fracțiune de secundă.

Sisteme de răcire hibride, cu configurații de lichid-la-lichid, lichid-la-aer și lichid-la-refrigerant, vor evolua în modele rackmount, perimetru și pe bază de rafturi care pot fi implementate în aplicații pe terenuri virane/verde.

Sistemele de răcire cu lichid vor fi din ce în ce mai mult asociate cu propriile lor sisteme UPS dedicate cu densitate mare pentru a asigura funcționarea continuă.

Serverele vor fi din ce în ce mai integrate cu infrastructura necesară pentru a le susține, inclusiv răcirea cu lichid integrată din fabrică, făcând fabricarea și asamblarea mai eficiente, implementarea mai rapidă, amprenta echipamentului mai mică și crescând eficiența energetică a sistemului.

Centrele de date pun accent pe provocările legate de disponibilitatea energiei.

Rețelele electrice suprasolicitate și cerințele de putere în creștere schimbă modul în care centrele de date consumă energie. La nivel global, centrele de date consumă în medie 1-2% din energia mondială, dar AI-ul generează creșteri ale consumului care ar putea ajunge la 3-4% până în 2030. Creșterile așteptate ar putea pune presiuni pe rețelele electrice pe care multe utilități nu le pot gestiona, atrăgând atenția reglementatorilor din întreaga lume – inclusiv posibile restricții asupra construcției de centre de date și utilizării energiei – și creșterea costurilor și emisiilor de carbon, pe care organizațiile din domeniul centrelor de date se grăbesc să le controleze.

Jucătorii din industrie colaborează pentru a sprijini dezvoltarea fabricilor AI. Densitățile medii ale rack-urilor au crescut constant în ultimii ani, dar pentru o industrie care sprijinea o densitate medie de 8,2 kW în 2020, predicțiile privind rack-urile AI de 500-1000 kW sau mai mult vor reprezenta o disrupție fără precedent.

AI face ca securitatea cibernetică să fie mai dificilădar și mai ușoară.

Frecvența și severitatea atacurilor de tip ransomware sunt în creștere, ceea ce determină o reevaluare mai largă a proceselor de securitate cibernetică și a rolului comunității centrelor de date în prevenirea acestora. Un sfert din toate atacurile de anul trecut au implicat un tip de ransomware sau extorcare, iar actorii rău intenționați folosesc instrumente AI pentru a-și intensifica atacurile.

Guvernele și reglementatorii din industrie abordează aplicațiile AI și utilizarea energiei.

Deși predicțiile Vertiv din 2023 s-au concentrat pe reglementările privind utilizarea energiei, în 2025 experții se așteaptă ca reglementările să vizeze tot mai mult utilizarea AI în sine. Guvernele și organismele de reglementare din întreaga lume se grăbesc să evalueze implicațiile AI și să dezvolte guvernanța pentru utilizarea acesteia. Tendința către AI suverană – controlul unei națiuni asupra dezvoltării, implementării și reglementării AI – este o preocupare a Actului privind Inteligența Artificială al Uniunii Europene și a Legii de Securitate Cibernetică din China și al Cadrelor de Guvernanță a Siguranței AI din China. Danemarca a inaugurat recent propriul supercomputer AI suveran, iar multe alte țări au inițiat propriile proiecte AI suverane și procese legislative pentru a dezvolta cadrele de reglementare, ceea ce indică traiectoria acestei tendințe. O formă de ghidaj este inevitabilă, iar restricțiile sunt posibile, dacă nu chiar probabile.

Primele măsuri vor fi concentrate pe aplicațiile tehnologice, dar pe măsură ce atenția asupra consumului de energie și apă și asupra emisiilor de gaze cu efect de seră devine mai intensă, reglementările ar putea extinde sfera asupra tipurilor de aplicații AI și asupra consumului de resurse al centrelor de date. În 2025, guvernanța va continua să fie locală sau regională, mai degrabă decât globală, iar consistența și rigurozitatea aplicării reglementărilor vor varia semnificativ.

Proiecte de referință

În octombrie, Vertiv anunța lansarea unei arhitecturi complete de referință de 7MW pentru platforma NVIDIA GB200 NVL72, co-dezvoltată împreună cu NVIDIA, care permite clienților să transforme arhitecturile tradiționale de centre de date în fabrici AI capabile să susțină aplicațiile de inteligență artificială la nivelul întreprinderii.

Arhitectura de referință accelerează implementarea platformei NVIDIA GB200 NVL72, bazată pe răcire lichidă, la nivel de rack, și suportă până la 132 kW per rack. Arhitectura adoptă o abordare completă pentru proiectarea infrastructurii, optimizând viteza de implementare, performanța, reziliența, costurile, eficiența energetică și scalabilitatea pentru centrele de date actuale și viitoare.

Arhitectura de referință face parte din portofoliul Vertiv™ 360AI de proiecte de referință pentru centre de date de tip retrofit și greenfield, concepute pentru a ajuta clienții să navigheze soluțiile integrate de alimentare și răcire pentru AI și alte aplicații de calcul de înaltă performanță.

Pe măsură ce întreprinderile adoptă AI într-un ritm fără precedent, Vertiv modelează viitorul alimentării și răcirii critice pentru a sprijini computația accelerată, oferind cel mai complet portofoliu de infrastructură digitală critică care permite infrastructuri pregătite pentru AI, capabile să gestioneze cerințele unice ale aplicațiilor de AI și alte aplicații de calcul accelerat.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.