FacebookTwitterLinkedIn

Principalii indici bursieri europeni au scăzut vineri, pe fondul îngrijorărilor provocate atât de decizia Băncii Centrale Europene de a bloca stimulentele financiare, cât și de tensiunile tot mai mari dintre puterile occidentale și Moscova.

Măsurile adoptate de BCE fac parte dintr-un demers mult mai amplu, desfășurat la nivel mondial de băncile internaționale, în frunte cu Rezerva Federală a SUA, pentru a limita impactul inflației provocate de situația pandemică.

STOXX 600 paneuropean a scăzut cu aproape 1%. Indicele mondial MSCI (.MIWD00000PUS) a scăzut cu peste 8% în această lună.

Randamentele obligațiunilor europene au crescut. Randamentul pe 10 ani al Germaniei, punctul de referință pentru zona euro, a crescut cu aproximativ două puncte de bază (BPS) la începutul tranzacțiilor. Atenția analiștilor a fost îndreptată și către Italia, unde randamentele obligațiunilor au crescut cu aproximativ 4 BPS.

Prețurile petrolului și-au continuat trendul ascendent, pe fondul îngrijorărilor legate de constrângerea aprovizionării, deoarece marii producători continuă politica de limitare a producției pe fondul creșterii cererii de combustibil.

Contractele futures pe țițeiul Brent au urcat cu 57 de cenți (0,6%) până la 89,91 dolari pe baril, cu puțin sub nivelul de 91,04 dolari înregistrat la începutul săptămânii.

În acest an, prețurile combustibilului au crescut cu aproximativ 15% pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Rusia (al doilea mare producător de petrol din lume și un furnizor cheie de gaze naturale pentru Europa) și Occident. Conflictul din Orientul Mijlociu, lansat de gruparea isalmistă Ansar Allah, care vizează Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, a reprezentat un alt factor care a contribuit la creșterea prețului pe combustibil în 2022.