FacebookTwitterLinkedIn

Produsele contrafăcute sunt o problemă uriașă pentru designerii din ziua de astăzi de pe tot globul: mărcile de lux au pierdut vânzări de 98 de miliarde de dolari din cauza acestora doar în anul 2017.

Aceste pierderi pot afecta atât profitul, cât și reputația companiilor, motiv pentru care unele mărci apelează acum la tehnologia de ultimă generație pentru a-și proteja produsele, valoarea mărcii, cât și consumatorii. În ciuda faptului că sunt concurenți, conglomeratul de mărci de lux LVMH și-a unit forțele cu Prada și Cartier în aprilie 2021 pentru a înființa Aura Blockchain Consortium, o platformă non-profit care creează un „geamăn digital” pentru produsele de designer, conform CNN.

Blockchain este un registru digital care nu poate fi editat, modificat sau alterat. Este aceeași tehnologie care stă la baza industriei criptomonedelor. „Blockchain este o tehnologie rapidă și complexă”, spune Daniela Ott, secretarul general al Aura Blockchain Consortium. În prezent, peste 20 de mărci folosesc software-ul Aura, cu peste 17 milioane de produse înregistrate pe platformă, spune Ott. „Aceste mărci sunt concurente în toate aspectele, dar colaborează la consolidarea acestei tehnologii pentru a avansa mai repede, în cel mai sigur mod”, spune ea.

Ott spune că acest lucru le va oferi consumatorilor un certificat digital de autentificare care este imposibil de falsificat. Blockchain-ul are însă limitările sale, deoarece informațiile sunt la fel de fiabile precum persoana care le introduce, spune Ott și avertizează că „dacă o marcă nu are o relație bună cu furnizorul, blockchain-ul nu va ajuta”.

Alte mărci de lux folosesc, de asemenea, instrumente blockchain. Audemars Piguet și Vacheron Constantin s-au alăturat platformei de blockchain open-source Arianee din Paris, în timp ce arhiva fotografică a lui Karl Lagerfeld este autentificată pe blockchain-ul public al Lukso Network. Crearea unei identități digitale ar putea fi din ce în ce mai importantă pentru revânzătorii de lux second-hand, o piață în creștere rapidă. Platformele online precum Hardly Ever Worn It și Vestiaire Collective trebuie să autentifice produsele înainte de a le vinde, un proces în mai mulți pași care implică atât verificări digitale, cât și fizice, spune Victoire Boyer Chammard, șefa globală de autentificare la Vestiaire Collective. Inteligența artificială și blockchain-ul ar facilita procesul de autentificare digitală, spune Chammard, adăugând că acest lucru ar ajuta autentificatorii umani, mai degrabă decât să-i înlocuiască.

Blockchain-ul ar putea fi util și în alte sectoare, spune Ott, inclusiv arta, cosmeticele, parfumurile și mobilierul ar putea beneficia. În viitor, Ott spune că registrul ar putea deține și informații despre întreținerea produsului, ajutând la determinarea mai bună a valorii unui produs pentru revânzare. Cea mai recentă alăturare la consorțiul Aura este producătorul german de mașini Mercedes-Benz, care ia parte în calitate de membru fondator și intenționează să folosească platforma pentru a explora diferite aspecte ale branding-ului digital, cum ar fi crearea de NFT (jetoane nefungibile) pentru mașini.