FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea taxelor vamale ale Chinei la coniacul din UE ar putea lăsa companiile franceze cu cantități mari de marfă greu de vândut în altă parte. Conform calculelor Reuters, analiștilor și investitorilor, firmele ar putea fi forțate să facă reduceri, arată Reuters.

În ianuarie, China a deschis o investigație antidumping asupra coniacului importat din Uniunea Europeană, stârnind temeri că băutura ar putea suferi o lovitură similară cu cea a vinului australian, când China a introdus tarife de până la 218,4%.

Exporturile de vin australiene către China, în valoare de 1,1 miliarde de dolari în 2019, au fost aproape complet eliminate de tarifele mari.

Deși acesta ar fi cel mai rău scenariu, unii analiști au cântărit ce ar însemna un astfel de rezultat pentru industria coniacului și marii producători francezi de băuturi spirtoase, cum ar fi Pernod Ricard sau Remy Cointreau.

Președintele chinez Xi Jinping va vizita Franța luni. Potrivit oficialilor francezi, gazdele vor ridica discuția cu privire la coniac în timpul vizitei.

„Viitorul industriei coniacului depinde parțial de evitarea tarifelor prin astfel de discuții”, a declarat joi asociația industrială Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC).

China a reprezentat 19,4% din exporturile de coniac ale Franței în 2023, potrivit datelor BNIC. Piața chineză este, de asemenea, mai profitabilă decât altele.

BNIC a spus că impactul mai mare va fi asupra celor 4.400 de viticultori și a familiilor acestora, precum și asupra întregului ecosistem și economiei de coniac din regiunea Cognac, în sud-vestul Franței.

Anul trecut, în Franța a fost învechit în butoaie coniac în valoare de 2 miliarde de sticle, 97% dintre acestea fiind destinate piețelor de export, arată datele BNIC.