FacebookTwitterLinkedIn

Taxa pentru prețul la gaze în Germania, care este menită să distribuie costurile de înlocuire a gazului rusesc între toți consumatorii finali, urmează să fie stabilită la 2 – 3 euro cenți pe kilowatt oră (kWh).

Astfel, potrivit surselor Reuters, pentru o familie medie de patru persoane, o taxă de 2 cenți pe kWh ar însemna costuri suplimentare de aproximativ 400 de euro anual. La 3 cenți, costurile anuale s-ar ridica la aproximativ 600 de euro.

Trading Hub Europe, operatorul de pe piața de gaze din Germania, este așteptat să anunțe costul taxei luni seara. 

Anterior, Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa se va ridica la între 1,5 euro cenți și 5 euro cenți pe kilowatt oră (Kwh), deci o gospodărie de patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro pe an.

Noile taxe sunt menite să ajute Uniper și alți importatori să facă față creșterii prețurilor din cauza reducerii gazelor rusești. Vezi și Furnizorii de energie din Germania au anunțat că prețul gazelor naturale va crește cu peste 100% de la 1 octombrie. Aceștia avertizează că situația este tensionată și că ar putea urma și alte scumpiri.

Cabinetul Germaniei a stabilit taxa începând din octombrie 2022 și până în aprilie 2024. Proiectul a fost gândit ca o sursă de colectare de fonduri de la toți consumatorii de gaz pentru a susține importatorii care sunt greu încercați și care se luptă cu prețurile în creștere din cauza reducerii exporturilor de gaze naturale din Rusia.