FacebookTwitterLinkedIn

Un grup de țări din Uniunea Europeană vor să facă presiune la Bruxelles ca în această săptămână să fie conturate planurile pentru un plafon al prețului gazelor naturale care să fie implementat în întreg blocul, potrivit unei scrisori la care a avut acces Reuters.

La începutul lunii UE a propus un pachet de măsuri de urgență care să răspundă creșterii intense a prețului gazelor naturale, dar acesta nu includea un plafon al prețurilor gazelor naturale. Această idee a divizat cele 27 de state membre – unele susținând-o, altele fiind împotrivă.

Țările care sunt în favoarea acestei măsuri planifică să crească presiunea către Bruxelles, țintind o propunere legislativă cât mai curând. “Avem deplină cunoștință de eforturile făcute de Comisie și de măsurile pe care aceasta le-a emis pentru a face față crizei. Însă cea mai serioasă problemă dintre toate încă nu a fost adresată: creșterea prețului gazelor naturale,”nota scrisoarea la care face referire Reuters.

Oficiali ai UE au spus că 10 țări vor semna această scrisoare, dintre care Belgia, Italia, Polonia, Malta și Grecia. Adresată comisionarului pentru energie al UE, scrisoarea cere un plafon pan-european al tuturor tranzacțiilor cu gaz natural. Diplomații încă negociau scrisoarea la finalul zilei de ieri. Din textul acesteia Reuters mai notează că implementarea unui plafon pentru prețul gazelor ar face față presiunilor inflației care lovește atât cetățenii, cât și afacerile, și ar putea fi organizată în așa fel încât să asigure și securitatea ofertei.

Alte state se opun măsurii, având îndoieli că propunerea va avea suficient suport. Germania, Olanda și Danemarca spun că plafonarea prețurilor ar putea pune în pericol securitatea ofertei și va submina posibilitatea ca UE să atragă din alte surse livrări de gaze naturale pentru această iarnă – în afară de Rusia, desigur, care va reacționa virulent la această măsură, prin posibile sistări de livrare de gaz natural și de petrol, conform declarațiilor recente ale Moscovei. 

Măsurile propuse până în acest moment de Comisia Europeană vizează taxe pe profitul companiilor furnizoare de energie și reduceri ale consumului de electricitate. Țările UE negociază aceste propuneri cu scopul de a le aproba vineri, la întâlnirea miniștrilor energiei. În paralel se află în lucru și alte propuneri, dintre care suport în lichidități pentru firmele furnizoare de energie și alte măsuri care să reducă prețul gazului.

Se aștepta ca în această săptămână Comisia să publice noi actualizări ale măsurilor pe care le are în vedere, însă ieri oficiali ai UE au spus că acest lucru se va întâmpla abia în prima parte a lunii octombrie.