FacebookTwitterLinkedIn

Lipsa resurselor financiare, scăderea consumului și importurile masive de miere au generat probleme grave în sectorul apicol local.

Într-un astfel de tablou economic, apicultorii români solicită autorităților acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producția de miere.

„În ultimii ani, producțiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumătate din producția medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depășește 48-50% din producția medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că prețurile de achiziție sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina și alte țări extracomunitare ne omoară. Stăm și cu bruma de miere pe care o avem în stoc și nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii și lipsa susținerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă și de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că anul trecut a apărut o problemă nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească, și anume lipsa solicitărilor de miere pentru export, dar și scăderea consumului intern de miere.

„Am vazut ca nici programul “Mierea în Școli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deși România se află la coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, deși este unul slab, cu o producție între 12.000 – 14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul și nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import și ați văzut că a recunoscut și Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina și a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în scoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situație nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a avertizat Fetea.

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi.

Conform datelor statistice, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, însă România se află la coada clasamentului european, în condițiile în care românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia. Românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

În anii precedenți, producția de miere a României era, în medie, de 22.000 de tone de miere anual, țara noastră clasându-se pe locul patru în Europa.

În prezent, la nivel național există 2,35 milioane de familii de albine și sunt înregistrați peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care dețin peste 60% din efectivele de albine.