FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta va scădea cu 11% numărul de case și apartamente livrate în București și împrejurimi, anunță compania de consultanță imobiliară SVN Romania în cel mai recent raport al său. În jur de 19.000 de unități locative s-ar putea livra în 2023, față de anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate, spun reprezentanții SVN.

”Oferta de locuințe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic cât și a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi așteptat. Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând – deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse față de vârful din toamnă – iar în analizarea rezultatelor de tranzacții, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case și apartamente din București și împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, față de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Zona de nord a Bucureștiului va atrage și în 2023 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă, nordul orașului devenind anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din București. În zona de vest, care a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuințe din Capitală, sunt amplasate circa 22% din locuințele noi care ar putea fi terminate în acest an în oraș și împrejurimi, în timp ce estul ar putea atrage aproximativ 17,5% din livrări, iar zona de sud circa 15,6%.

Structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, mai relevă raportul SVN Romania, aproximativ 54% din locuințele care ar urma să fie finalizate în acest an în București și împrejurimi țintind segmentul mass market. Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an țintește segmentul middle market. Segmentul premium și de lux va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuințe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.