Specialiștii continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la potențialele eforturi ale Rusiei de a evita sancțiunile economice utilizând criptomonede, însă liderii industriei cripto declară că nu au văzut nicio dovadă a unei astfel de evaziuni și că respectă pe deplin măsurile care vizează țara în legătură cu invazia Ucrainei.
Avocații companiilor de criptomonede susțin că activele digitale reprezintă o alternativă imposibilă pentru guvernul rus și pentru orice oligarhi care urmăresc să pună capăt sancțiunilor occidentale. Ei susțin că piața cripto de aproximativ 2 trilioane de dolari este prea mică pentru a satisface nevoile de finanțare ale statului rus.
Totodată, ei adaugă că capacitatea autorităților de a urmări tranzacțiile mari pe blockchain, registrul digital transparent care stă la baza criptomonedelor, face aproape imposibil ca oligarhii ruși miliardari să-l folosească pentru a muta cantități semnificative din averea lor nedetectată.
Oficialii cheie din administrația Biden nu sunt convinși. „Implementarea puternică a respectării sancțiunilor în industria criptomonedei este esențială, având în vedere că activele digitale, care permit entităților să ocolească sistemul financiar tradițional, pot fi folosite din ce în ce mai mult ca instrument de evaziune a sancțiunilor”, a declarat președintele Rezervei Federale Americane, Jerome H. Powell.
Cele mai mari platforme de cripto-trading, inclusiv Coinbase și FTX, spun că respectă sancțiunile și, în plus, respectă deja aceleași cerințe ca instituțiile financiare tradiționale de a colecta date despre clienții lor și de a se proteja împotriva activităților suspecte.
Principalele burse de criptomonede au respins un apel al viceprim-ministrului Ucrainei, Mykhailo Fedorov, de a bloca toți rușii de pe platformele lor pentru a „sabota utilizatorii obișnuiți”. Peste 17 milioane de ruși, aproximativ 12% din populația totală a țării, dețin criptomonede, potrivit TripleA, o companie de cripto-plăți cu sediul în Singapore. Adopția este și mai mare în Ucraina, unde aproape 13% din populație, peste 5,5 milioane de oameni, dețin active digitale.
Cererea de cripto a crescut în ambele țări de când a izbucnit conflictul, ucrainenii și rușii grăbindu-se pentru a cumpăra bitcoin și Tether, adaugă Washington Post.