Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani
„Banca Transilvania informează investitorii că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă. Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate, după parcurgerea etapelor necesare şi obţinerea aprobărilor. Finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie a.c.”, se anunțat BT, pe Bursa de Valori București (BVB).
Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active
Dacă noua achiziție a BT se finalizează, atunci, după mai bine de zece ani, pentru dată, se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar românesc. Pe primul loc între băncile din România, în funcție de active, se afla, la finele anului trecut, Banca Comercială Română. Cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, aceasta avea o cotă de 16,28% din piața bancară, în urcare de la 15,8%, în anul anterior, potrivit raportului Băncii Naționale a României pe anul 2016.
Profitul net al Băncii Transilvania a crescut cu 8% în primul semestru, la 496 milioane lei. Ciorcilă: Derulăm un program complex de tehnologizare si digitalizare
BT a reușit să urce, anul trecut pe locul al doilea. Cu active în valoare de 51,776 miliarde de lei, instituția bancară cu sediul la Cluj-Napoca avea o cotă de piață de 13,15%, în creștere de la 12,6%. Activele BT au ajuns la 53,2 miliarde lei, la finele primului semestru al acestui an, în creștere de la 51,94 miliarde de lei, la aceeași dată a anului trecut.
Pe locul al treilea al sistemului bancar românesc a coborât, anul trecut, după ce ani buni a fost tradițional locul al doilea, BRD – Groupe Société Générale. Aceasta avea o cotă de piață de 12,87%, la active de 50,657 miliarde de lei, ușor redusă față de 2015, când a fost de 13%. Aceasta coborâre a fost cea mai mare surpriză a anului trecut, în sistemul bancar românesc.
Profitul net al Băncii Transilvania a scăzut în 2016, însă a rămas pe plus, la venituri în creștere. Ciorcilă: „Suntem interesați de achiziții”
Bancpost a ocupat, anul trecut, locul al nouălea în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 2,96%, datorită activelor estimate la 11,656 miliarde de lei.
Astfel, cumulat, BT și Bancpost reprezentau 16,11% din piața bancară, anul trecut, fiind extrem de aproape de locul întâi, ocupat de BCR.
Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania: Urmărirea oportunităților de consolidare BT prin achiziții
Activele sistemului bancar din România, format din 37 de bănci, au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior. De asemenea, acestea au obținut un profit cumulat de 4,3 miliarde de lei, în ușoară scădere, comparativ cu finele anului 2015.
Profitul băncilor a depășit 2,7 miliarde de lei, în primul semestru al anului. BT: Rata creditelor neperformante, în convergență spre nivelul minim din 2009
La nivelul tuturor celor 36 de bănci din România, profitul cumulat a fost de 2,71 miliarde de lei, la 30 iunie 2017, cu 13% peste nivelul de la aceeași dată a anului trecut, datorită aprecierii activelor și restructurării activelor neperformante, reiese din datele BNR. La aceeași dată, valoarea activelor sistemului bancar era de 398,6 miliarde de lei (87,5 miliarde de euro), cu 1,24% peste nivelul de la finele primului trimestru, cu 1,25% peste cel de la sfârșitul anului trecut, și cu 4,867% peste cel de la mijocul anului trecut.
Banca Transilvania a cumpărat Casa de Investiţii Capital Partners
Eventuala preluare confirmă strategia de achiziții anunțată încă de la începutul acestui an de BT. În plus, confirmă strategia de achiziții a băncii. La mijlocul lunii martie 2016, BT a anunțat achiziția casei de investiții Capital Parteners, cea mai mare firmă independentă de fuziuni şi achiziţii şi de finanţări corporative din România, la acel moment, prin compania sa de brokeraj pe bursă BT Securities. Noua companie se numește BT Capital Partners, iar la conducere a rămas Doru Lionăchescu, unul dintre fondatorii Capital Partners.
Cifrele celei mai mari tranzacții
De asemenea, ascensiunea BT din ultimii doi ani s-a bazat și pe faptul că, de la începutul anului 2015, aceasta a preluat Volksbank, aceasta fiind una dintre cele mai mari și importante tranzacții din sistemul bancar la acea perioadă. Valoarea totală a acestei tranzacției se ridică la 711 milioane de euro, la un capital de 81 milioane de euro. Dar lichiditatea Volksbank era de aproximativ 500 de milioane de euro, astfel că suma plătită de BT a fost de 200 de milioane de euro. În plus, a implicat o rambursare a liniilor de credit în valoare de 630 milioane de euro. Marea problemă a Volksbank erau creditele în franci elvețieni, care reprezentau 40-45% din creditele de retail.
După 20 de ani de banking
Istoria BT începe în urmă cu mai bine de 20 de ani, când un grup de oameni de afaceri clujeni a considerat că lipsa concurenţei din industria bancară a momentului nu putea să fi decât o oportunitate de a lansa pe piaţă o bancă românească, ca o alternativă pentru banca de stat. Activitatea BT a început în februarie 1994, prin deschiderea sucursalei BT Cluj. Banca a traversat un moment dificil la sfârșitul anului 2008, când era să intre în faliment, fiind salvată în ultimul moment.
Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza
Noua tranzacție ar continua consolidarea sistemului bancar românesc. Numărul de bănci s-a redus de la 1 mai, când s-a finalizat fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica, prima absorbând-o pe a doua.
În prezent, sistemul bancar are 35 de bănci, după ce, de la finele lunii iunie, Intesa SanPaolo a preluat Veneto Banca, în urma unei tranzacții care a avut loc la nivel internațional. Guvernul italian a fost de-acord să plătească 17 miliarde de euro către Intesa, cea mai mare bancă de retail din Italia, pentru a prelua activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza. Anul trecut, Intesa SanPaolo și Veneto Banca aveau, fiecare, pe piața din România o cotă de 1,04%, dar prima avea active de 4,088 miliarde de lei, iar a doua de 4,111 miliarde de lei. Cumulat, cota celor două era de 2,08%, extrem de aproape de locul 11, deținut de OTP Bank (2,09%, la active de 8,215 miliarde de lei).
Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții
Numărul de bănci va ajunge la 34, după ce, la finele lunii iulie, OTP Bank România a anunțat că preia Banca Românească. Banca Românească avea o cotă de piață de 1,62% (14), cu active de 6,383 miliarde de lei. Cumulat, cele două atingeau o cotă de 3,71%, la nivelul anului trecut, suficientă pentru locul 9 în sistemul bancar românesc. În acest scenariu, era aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 miliarde de lei). În plus, depășea Bancpost, care a avut o cotă de 2,96% (11,656 miliarde de lei).
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani