FacebookTwitterLinkedIn

În plus, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%pe an de la 1,25% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an, începând cu data de 8 mai 2018.

În schimb, Consiliul a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, care este de 8%.

În ședința precedentă, cea din 4 aprilie, BNR a menținut dobânda de politică monetară la 2,25%, nivel stabilit începând cu 8 februarie.

Banca Centrală a României a început acest an în forță, crescând, în ianuarie, dobânda de politică monetară la 2% pe an, începând cu 9 ianuarie, de la nivelul de 1,75%, nivel stabilit în mai 2015.

Pentru aceste prime două creșteri de dobândă, BNR a fost criticată de liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, susținând că astfel este bruscată economia, cetățenii, companiile și statul având de plătit dobânzi mai mari la credite și fiindu-le mai greu să se împrumute. Drept răspuns, reprezentanții Băncii Centrale, inclusiv prin vocea Guvernatorului Isărescu, au insistat că este principalul mod în care se poate stopa creșterea inflației.

În martie, rata anuală a inflației a ajuns la 4,95%, cel mai ridicat nivel din iunie 2013 încoace, în condițiile în care atunci era pe un trend de scădere. În plus, această creștere este puternică și semnificativă, după doi ani în care a fost în zona negativă.

Pentru a se lupta cu inflația, BNR a făcut trei operațiuni de drenare de lichiditate din piață, cu o valoare totală de 44,61 de miliarde de lei, în aprilie. În plus, astăzi, Banca centrală a mai atras din piață 3 miliarde de lei. Toate cele patru operațiuni au fost făcute la o dobândă de 2,25%, cu o maturitate de o săptămână.

Aceste operațiuni, dar și plățile făcut de companii către Trezoreria statului, au determinat o creștere puternică a tuturor indicilor ROBOR. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea majorității creditelor în lei, a urcat cu 22,7%, din 12-13 aprilie până astăzi, când a ajuns nivelul de 2,54%, același de vineri 4 mai.