FacebookTwitterLinkedIn

John Lennon & Paul McCartney – 500 de milioane de dolari
Alcătuit din 13 albume lansate între 1963 și 1970, catalogul muzical al grupului Beatles, compus într-o proporție corvâșitoare de John Lennon și Paul McCartney, este estimat de Forbes SUA la 500 de milioane de dolari.

Cei doi compozitori au deținut o participație minoritară în compania care le administra drepturile de autor, la care au renunțat când firma a fost vândută. McCartney a regretat enorm această decizie și practic s-a luptat toată viața pentru a redobândi controlul asupra muzicii sale.

Sir Paul a mai primit o lovitură când bunul său prieten, Michael Jackson, pe care el însuși l-a sfătuit să-și gestioneze cu atenție drepturile asupra propriei creații, a cumpărat catalogul Beatles. Prietenia dintre cei doi, concretizată în două hituri – The Girl Is Mine, apărută pe cel mai bun album Michael Jackson, Thriller (1982) și Say Say Say, de pe cel mai bun album solo al lui McCartney, Pipes of Peace (1983) – s-a destrămat cu această ocazie.

Epopeea lui McCartney și a drepturilor asupra muzicii Beatles-ilor a înregistrat un ultim episod în 2017, când artistul a dat în judecată casa de discuri Sony, cu care a ajuns la o înțelegere pentru o sumă care nu a fost dezvăluită.

Michael Jackson – 375 de milioane de dolari
Michael Jackson are și astăzi aproximativ 26 de milioane de ascultători, lunar, numai pe Spotify. Artistul și-a înființat propria companie de publishing, Mijac Music, care gestiona inițial drepturile pentru hituri ca Billie Jean și Beat It. Mijac a deținut o perioadă și catalogul Beatles, iar actualmente produce venituri de aproximativ 20 de milioane de dolari anual, în principal de pe urma pieselor scrise de Michael Jackson, dar și din compoziții semnate de Aretha Franklin sau Elvis Presley.

Rogers & Hammerstein – 350 de milioane de dolari
Duo-ul de compozitori Rodgers & Hammerstein este surpriza clasamentului, valoarea muzicii create de cei doi depășind toată floarea cea vestită a lumii muzicale contemporane (de la Elton John și Stevie Wonder până la Billy Joel), mai puțin pe imbatabilii Jackson și Beatles.

Pe lângă faptul că sunt autorii unor piese care au rezistat testului timpului, Richard Rodgers și Oscar Hammerstein au avut grijă de munca lor, înființând încă din 1943 o companie de publishing care funcționează și astăzi, și exploatând cu pragmatism și inteligență orice posibilitate de monetizare a acesteia fără să facă mofturi, ca Bruce Springsteen.

Cei doi sunt autorii unor musicaluri care au făcut istorie pe Broadway – The Sound of Music, Oklahoma!, The King and I și South Pacific. Catalogul lor muzical cuprinde 240 de cântece, cinci din cele mai vandabile zece piese ale lor făcând parte din musicalul The Sound of Music.

La 60 de ani de la ultimul lor hit pe Broadway, compozițiile Rodgers & Hammerstein sunt la fel de populare și se dovedesc extrem de vandabile. Numai în 2019 catalogul lor a produs 40 de milioane de dolari datorită unui număr de peste 1.200 de producții locale ale musicalurilor compuse de ei.

Alte surse consistente de venituri au fost repunerea în scenă, pe Broadway, cu mare succes, a musicalului Oklahoma!, și hitul Arianei Grande, 7 Rings, cu peste un miliard de vizualizări pe YouTube – o reinterpretare a celui mai cunoscut cântec din The Sound of Music, My Favourite Things, R&H deținând 90% din drepturile de publicare ale noii versiuni.

Deși compozitorii s-au stins de mult, muzica și spectacolele lor adună în continuare drepturi de licențiere de la teatre locale, companii, cum ar fi Volvo, care le folosesc creațiile în reclame, artiști ca Ariana Grande, care le reinterpretează compozițiile, sau giganți de streaming muzical precum Spotify sau Apple.

Bob Dylan – 325 de milioane de dolari
Laureat cu Nobel, Bob Dylan și-a vândut în decembrie anul trecut drepturile de autor pentru o sumă estimată de Forbes SUA la 325 de milioane de dolari. Dylan și-a compus singur melodiile și versurile și și-a păstrat intacte drepturile asupra unui catalog muzical care cuprinde peste 600 de piese, inclusiv Blowin’ in the Wind și The Times They Are a-Changin’, care fac permanent obiectul unor coveruri sau reinterpretări.

Paul Simon – 250 de milioane de dolari
Ca și Dylan, Paul Simon a revenit în atenția publicului în luna martie 2021, cu vestea că și-a vândut portofoliul de creații către Sony Music Publishing pentru 250 de milioane de dolari. Muzica lui Simon a fost folosită în reclame de Volkswagen și Coldwell Banker, printre alții.

După ce a fost unicul compozitor al duo-ului Simon & Garfunkel, Paul Simon s-a bucurat de un succes uriaș ca artist solo, piese precum The Sound of Silence, Bridge Over Troubled Water sau Mrs Robinson (de pe coloana sonoră a filmului The Graduate, cu Dustin Hoffman și Anne Bancroft) intrând în patrimoniul cultural universal și fiind fredonate de fiecare generație de la lansarea lor încoace.

Foto Sony Music Publishing, Rodgers and Hammerstein Foundation, Harry Benson/TASCHEN