FacebookTwitterLinkedIn

Cancelarul german Olaf Scholz găzduiește summitul G7 împreună cu președintele american Joe Biden și liderii Canadei, Franței, Italiei, Japoniei și Regatului Unit. Discuțiile se vor concentra asupra războiului în curs între Rusia și Ucraina.

Liderii Grupului celor Șapte (G7) s-au întâlnit astăzi în Alpii Bavarezi pentru prima zi a summit-ului lor anual, care va dura trei zile. Aceștia au discutat diverse propuneri de a crește presiunea asupra Rusiei și de a extinde sprijinul pentru Ucraina. Creșterea bruscă a prețurilor alimentelor și petrolului în întreaga lume, precum și inflația, sunt, de asemenea, pe agenda liderilor, conform DW.

Alte state – Argentina, India, Indonezia, Senegal și Africa de Sud – au fost invitate să participe și la sesiuni selectate ale reuniunii. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy urmează să se adreseze delegaților prin link video.

Scholz și Biden au deschis summitul cu o întâlnire bilaterală. Biden a declarat că Germania este unul dintre cei mai importanți aliați ai Washingtonului după ce cei doi au apărut pentru scurt timp în fața presei și că statele G7 și alianța NATO trebuie „să rămână unite” în fața invaziei Rusiei.

Liderii G7 urmează să abordeze, de asemenea, subiectul schimbărilor climatice, Germania făcând presiuni pentru crearea unui „club climatic” care să stabilească obiective practice de reducere a emisiilor pentru țările participante. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat în timpul unei conferințe de presă la summit, că UE salută propunerea „clubului climatic”, subliniind nevoia de a diversifica sursele de energie și de a accelera infrastructura de energie regenerabilă. Acesta a subliniat, de asemenea, importanța abordării crizei securității alimentare, parțial prin introducerea produselor alimentare ucrainene pe piața mondială și prin sprijinirea partenerilor UE care au fost cel mai afectați de penuria alimentară.

Administrația Biden a lăudat, de asemenea, decizia Germaniei de a-și spori cheltuielile militare, inclusiv o investiție de 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza forțele.