FacebookTwitterLinkedIn

UiPath, evaluată acum la aproape 20 mld. de dolari, a reușit să atragă o atenție pozitivă asupra României prin evidențierea oportunităților existente în sectorul tehnologic autohton pentru investitorii străini și prin încurajarea tinerilor antreprenori să-și deschidă propriile startup-uri.

Una dintre cele mai mari schimbări pe care le-am făcut în România și în întreaga regiune este aceea că cei mai străluciți oameni ar trebui să ia în considerare construirea de start-up-uri, deoarece aceasta reprezintă o cale foarte bună către prestarea unei munci însemnate și producerea unei bogății semnificative”, a declarat Daniel Dines, fondatorul UiPath, pentru Reuters.

În timp ce mai multe țări din Europa Centrală s-au impus în ultimii ani ca huburi pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei, atrăgând investiții considerabile și stimulând mediul local antreprenorial, România a rămas în urmă. Totuși aceasta se poate lăuda cu o lungă tradiție de a produce absolvenți puternici, specializați în matematică și informatică, însă până la apariția UiPath instabilitatea politică și percepția unui risc ridicat au ținut investițiile la distanță, transmite Reuters.

Există un aflux semnificativ de bani în regiune. Oricare ar fi evenimentul la care particip în Europa, o mulțime de antreprenori români vor veni și-mi vor spune că UiPath „a pus România pe hartă”. Aceștia mă anunță că primesc evaluări mai mari și că există mai mult interes în regiune.“, a adăugat Daniel Dines.

Când UiPath a atins statutul de unicorn în martie 2018, Sergiu Neguț, cofondoatorul startup-ului FintechOS, a știut imediat că valoarea startup-ului său a crescut din acest motiv.   

Am avut discuții cu cumpărătorii în ceea ce privește finanțarea Seed. UiPath pur și simplu a devenit unicorn. L-am sunat pe Teo (cofondatorul Teodor Blidăruș) pentru a-l informa că evaluarea noastră a crescut cel mai probabil cu 30% într-o singură zi“, a declarat, pentru Reuters, Sergiu Neguț.

Pentru FintechOS, valorizarea și recunoașterea UiPath a contribuit la obținerea unei finanțări seria B, în valoare de 60 mil. de dolari în aprilie 2021.

Mai mulți foști și actuali directori ai UiPath își folosesc resursele pentru a investesti în firme autohtone aflate în curs de dezvoltare și oferă mentorat pentru fondatori. Fostul CPO (Cheaf People Officer) UiPath, Marius Istrate, este un astfel de exemplu: a părăsit UiPath în 2020 și acum investește în firme din diferite domenii.  

Un alt fost director al companiei, Vlad Ionescu, care a început să investească pentru prima dată în 2019 și este acum în echipa de conducere a startup-ului Tokinomo, deține o participație la Typing DNA, un startup românesc din domeniul securității digitale, care dezvoltă tehnologii bazate pe inteligență artificială.