
În luna septembrie se împlinește un an după revenirea Burger King în România. Care au fost principalele motive pentru care AmRest a decis să revină?
Alin: Înainte de revenirea Burger King, AmRest era deja un business consolidat pe piața din România prin prezența acestuia cu Starbucks. Așadar, potențialul pieței de QSR (quick service restaurant) de la noi din țară și oportunitățile de business nu aveau cum să treacă neobservate. Fiind una dintre cele mai mari platforme europene de restaurante și servicii alimentare, putem vorbi și despre o consolidare a poziției de lider la nivel de regiune. Burger King este prezent în zona CEE în Polonia, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria.
Ce a însemnat acest prim an pentru Burger King în România?
Adrian: Primul an Burger King în România a fost plin de evenimente, dar și cu rezultate pe măsură. Totul a început cu deschiderea primului restaurant din Mega Mall care s-a bucurat de susținerea și entuziasmul fanilor Burger King din prima zi. Apoi, în primăvară am avut parte de un moment provocator dar și o reală reușită totodată: deschiderea restaurantului Burger King Universitate, în plină stare de urgență. Luna septembrie a venit cu îndeplinirea obiectivului principal propus, de a avea șase noi restaurante Burger King deschise în România într-un an. În doar o lună am reușit deschiderea a trei noi restaurante, fiind prezenți în cele mai importante zone din București prin restaurantele din Mega Mall, AFI Cotroceni, Piața Universității, Promenada, Băneasa Mall – aripa Feeria și Piața Sudului. A fost un tur de forță în contextul actual însă rezultatele sunt deja pe măsură.
Alin: Credem noi că am reușit să ne evidențiem și din punct de vedere al strategiei de comunicare, venind cu o abordare diferită, îndrăzneață, dar și cu un flavour local. Aici pot aminti de campania Valentine’s Day, devenită virală peste noapte, care a făcut deliciul internauților și a multor brand-uri cunoscute care s-au implicat direct prin comentarii cu mult umor și creativitate.
Care au fost principalele obiective ale strategiei de business?
Alin: Primul obiectiv setat a fost acoperirea punctelor cheie ale Capitalei, pentru a crea o rețea de restaurante care leagă cele mai importante zone ale Bucureștiului. Un alt obiectiv a fost deschiderea a șase noi restaurante. Astăzi putem spune cu mândrie, mai ales în contextul actual, că ne-am atins obiectivele. În același timp, suntem concentrați pe creșterea brand-ului, ne dorim în continuare clienți mulțumiți și vrem să continuăm abordarea nonconformistă care ne-a făcut deja cunoscuți.
Alin, tu ai plecat de la KFC după 12 ani. Adrian, tu de la McDonald’s, după 18 ani. V-ați întâlnit la Burger King. Cum a funcționat?
Alin: După o experiență de mai bine de 10 ani de marketing la KFC am simțit nevoia de o schimbare. Iar abordarea, comunicarea și tot ce înseamnă brand-ul Burger King am simțit că mi se potrivesc. Mereu am vrut să înțeleg nevoile reale ale consumatorului și am fost atras de ideea de a implementa în munca mea o comunicarea relevantă, iar Burger King are un tone of voice relevant și este atent la nevoile consumatorului său pentru a oferi servicii cât mai calitative. Nu mi-a trebuit mult timp să decid și m-am alăturat echipei Burger King chiar de la început, de la deschiderea din 26 septembrie 2019.
Adrian: Prezența mea în echipa Burger King a venit la scurt timp după inaugurare, în noiembrie, însă exact la momentul potrivit pentru a pregăti cea de-a doua deschiderea de la AFI Cotroceni. Eu am experiență în zona de operațiuni, iar venirea la Burger King a fost o schimbare făcută la momentul oportun.
Alin: O bună comunicare între operațiuni și marketing poate reprezenta cheia reușitei într-un business de QSR. Putem spune că am fost oamenii potriviți care s-au întâlnit la locul potrivit. Am luat ce era mai bun din experiențele anterioare și le-am cumulat. Dacă unii spun „I’m lovin’ it” sau “It’s finger lickin’ good”, Burger King îți dă libertatea de care ai nevoie și spune „Have it your way!”
Ce a însemnat starea de urgență pentru Burger King? Care au fost măsurile luate?
Adrian: Deși nu a fost ușor la început, noi am luat starea de urgență ca pe o mare oportunitate pentru un brand aflat la început de drum. Ne-am reorganizat, am căutat soluţii și le-am implementat rapid. Criza sanitară a confirmat utilitatea regulilor sanitare de maximă strictețe într-un domeniu precum QSR iar toate normele reglementate de lege au fost implementate cu ușurință.
Alin: Concomitent ne-am concentrat și pe grăbirea procesului de includere a serviciului de food delivery, pe care am reușit să îl implementăm în doar trei zile de la închiderea restaurantelor. A urmat rapid serviciul de take away iar când lucrurile au devenit oarecum mai relaxate am oferit şi serviciul de pick-up.
S-au resimtit puternic ultimele 6 luni în ceea ce privește vânzările?
Alin: A fost o perioadă în care piața de Horeca și QSR au avut de suferit. Însă cu excepția lunilor martie și aprilie când s-a putut observa o încetinire în ceea ce privește frecvența de consum, în restul timpului am avut un trend ascendent. Noi am venit cu o nouă abordare și ne-am concentrat pe oportunitățile pe care ni le oferea un brand aflat la început, în dezvoltare.
Adrian: Mai mult, în plină stare de urgență ne-am mobilizat și am deschis un nou restaurant – Burger King Universitate – care ne-a ajutat să onorăm comenzile care veneau din aplicațiile de delivery.
Care sunt influenţele şi efectele digitalizării asupra companiei dumneavoastră?
Alin: Cum spuneam, în această perioadă noi am văzut mediul online ca pe o oportunitate și asta s-a și dovedit a fi pentru business-ul nostru. Această zonă devine din ce în ce mai importantă pentru noi, fie că vorbim despre comunicare, online ordering, ș.a.m.d. Suntem o echipă entuziastă care pregătește surprize plăcute la acest capitolul, mai ales în ceea ce privește interacțiunea și fidelizarea fanilor Burger King.
Ce planuri de dezvoltare aveţi? Deschideri de noi restaurante și în țară?
Alin: În prima fază a fost importantă consolidarea prezenței Burger King în București, iar pentru a avea o acoperire cât mai bună am prioritizat și componenta de food delivery, o parte din eforturile noastre concentrându-se spre această zonă.
Adrian: În ceea ce privește viitorul, ne dorim să ne extindem cel puțin la fel de mult ca în acest an. Avem în plan noi deschideri și luăm în considerare și extinderea în alte orașe mari din țară, așa cum este și firesc.