FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit unui studiu Regista, demarat de echipa Zitec, munca de acasă a adus atât avantaje, cât și dezavantaje pentru angajați.

Aproape 75% dintre angajații din sectorul public care au lucrat de acasă s-au simțit cel puțin la fel de productivi ca atunci când își desfășurau activitatea la birou, arată datele colectate. De asemenea, 71% dintre respondenți consideră că cel mai mare beneficiu al lucrului de acasă a fost timpul câștigat, prin faptul că nu s-au deplasat la birou. Un procent de 55% dintre ei au apreciat flexibilitatea în organizarea timpului de lucru, iar 17% au declarat că au avut costuri lunare mai mici. 

„Peste două treimi din angajații instituțiilor publice au trecut pentru prima dată în martie anul trecut la un mod de lucru de acasă, ceea ce a implicat multe schimbări, de cele mai multe ori nu tocmai facile pe fondul gradului de digitalizare foarte scăzut. (…) Rezultatele acestui studiu ne-au ajutat să înțelegem mai bine particularitățile lucrului de acasă pentru instituțiile publice și să creăm soluții mai bune pentru eficientizarea telemuncii”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO și cofondator Zitec.

Deși 60% dintre funcționari consideră că pandemia a contribuit la procesul de digitalizare, 85% dintre aceștia nu au urmat niciun curs specific. Mai mult, peste jumătate dintre respondenți folosesc în continuare adresele de e-mail personale în interes de serviciu, iar 65% nu au folosit un sistem VPN (Virtual Private Network).

Studiul Regista a fost realizat cu un eșantion de peste 400 de instituții publice din toate județele țării în perioada 15 februarie – 14 martie 2021. Respondenții provin din următoarele sectoare publice de activitate: administrații publice locale, învățământ, sănătate și instituții guvernamentale.