Un raport recent publicat de KPMG evidențiază o tranziție către sustenabilitate în rândul celor mai mari companii din lume. Potrivit studiului, 95% dintre cele mai mari 250 de companii (G250) își stabilesc în prezent ținte pentru reducerea emisiilor de carbon, o creștere semnificativă față de 80% în 2022.
Printre tendințele principale remarcate de studiul KPMG sunt creșterea numărului de lideri în sustenabilitate – 56% dintre companiile din G250 au acum un lider dedicat sustenabilității, în creștere față de 45% în 2022, și corelarea sustenabilității cu remunerarea executivă – Aproape o treime (30%) dintre cele mai mari companii globale integrează obiective de sustenabilitate în pachetele de compensare pentru liderii lor, comparativ cu 24% în 2022.
Analiza include și companii din România, iar datele arată o creștere de patru puncte procentuale a numărului de organizații care publică informații ESG, față de studiul din 2022. Din cele 100 de companii analizate, 78 furnizează acum informații legate de sustenabilitate, fie în rapoarte dedicate, fie integrate în rapoarte de management.
„Raportarea de sustenabilitate evoluează către standardizare, conformare cu reglementările, o creștere a calității datelor și o implicarea mai mare a părților interesate. Raportarea de sustenabilitate devine din ce în ce mai mult un element cheie al strategiei corporative, datorită așteptărilor crescânde ale părților interesate, dar și datorită necesității de a aborda problemele sociale și de mediu cât mai serios. Tendințele cheie de până acum au inclus adoptarea unor cadre de raportare standardizate voluntare precum GRI, SASB și TCF; cu toate acestea, pentru Europa, accentul trebuie să se schimbe, deoarece companiile încep să se pregătească pentru implementarea CSRD. Studiul identifică faptul că există o recunoașterea tot mai mare că practicile de afaceri sustenabile nu sunt doar esențiale pentru abordarea provocărilor globale, ci și pentru stimularea succesului economic și a rezilienței pe termen lung”, a declarat Corina Constantin, Partener Asociat Consultanță în Afaceri – Energie, Sustenabilitate, Schimbare Climatică, KPMG în România.
Un progres notabil este creșterea cu 267% a adoptării indicatorilor de performanță ESG legați de remunerarea liderilor executivi. De asemenea, 43% dintre companiile românești publică rapoarte locale la nivel de entitate sau subsidiară, iar 13 dintre acestea sunt supuse auditării de către terți, o creștere semnificativă față de anii anteriori.
În contextul noilor cerințe europene de raportare a sustenabilității (CSRD), companiile europene și-au intensificat eforturile. Aproape jumătate dintre ele folosesc deja Taxonomia UE în raportările lor, iar analiza de dublă materialitate – o cerință esențială a CSRD – este aplicată de aproape 80% dintre companiile din G250 și N100.
„Interpretând informațiile culese pe parcursul studiului, am observat o îmbunătățire a tuturor aspectelor de sustenabilitate care au fost incluse în analiză. Așadar, am putea concluziona ca există o bază solidă pe care companiile să construiască pentru viitoarele cerințe de raportare, mai complexe. De exemplu, creșterea semnificativă a adoptării indicatorilor de performanță legați de sustenabilitate, asociați cu remunerarea Consiliului de Administrație – o metodă bine stabilită de a impulsiona transformarea durabilă a afacerilor – sugerează că, companiile recunosc din ce în ce mai mult rolul pe care sustenabilitatea îl poate juca în performanța afacerii. În viitor, companiile trebuie să investească în cadre solide de raportare, sisteme de gestionare a datelor și practici de transparență pentru a răspunde așteptărilor părților interesate și a gestiona riscurile și oportunitățile de sustenabilitate”, spune Roxana Suciu, Director Consultanță în Afaceri – Energie, Sustenabilitate, Schimbare Climatică, KPMG în România.
„2025 va fi un an de referință pentru raportarea sustenabilității. Companiile trebuie să-și îmbunătățească cadrele de raportare și să investească în sisteme robuste pentru a răspunde cerințelor pieței și reglementărilor,” a adăugat John McCalla-Leacy, Coordonator Global ESG la KPMG. „Un număr tot mai mare de investitori analizează datele non-financiare la fel de serios precum cele financiare. Viziunea principală de astăzi este că afacerile care măsoară și raportează riscurile ESG – clar și în profunzime – sunt, de asemenea, susceptibile să gestioneze mai bine aceste riscuri și să ofere o valoare mai mare pe termen lung. 2025 va fi un an de referință pentru raportarea sustenabilității”, a declarat John McCalla-Leacy, Coordonatorul Global pentru ESG la KPMG International.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.