
Conform statisticilor GfK Consumer Panels & Services, cheltuielile casnice cu bunurile de larg consum s-au majorat în primul semestru din 2022 cu 7,7%, creșterea fiind determinată exclusiv de inflație.
Datele studiului GfK Consumer Panels & Services, ce monitorizează comportamentul de cumpărare al familiilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, format din 6000 de gospodării, relevă că inflația a fost prezentă în aproape 9 din 10 categorii FMCG monitorizate.
„Una dintre concluziile studiului este că fenomenul de downtrading ia amploare: în tot mai multe categorii observăm că shopperii se orientează către produse mai ieftine pentru a-și ține cheltuielile gospodăriei sub control, în contextul creșterii prețurilor”, explică Diana Scăunașu, Consumer Panel Director în cadrul GfK România.
Astfel, conform statisticilor, vorbim despre o creștere a pieței FMCG survenită în totalitate din categoria mărcilor private ale retailerilor: Private Labels Premium Private Labels Budget și din Economy Brands.
În prezent, din punct de vedere valoric, cota de piață a mărcilor private este estimată la 25% din total FMCG.
În ceea ce privește canalele de vânzare, discounterii continuă să conducă detașat în clasamentul creșterilor valorice cu un avans de peste 16%, în timp ce hypermarketurile și comerțul tradițional au avansat cu ritmuri între 4-5%.
Potrivit statisticilor GfK Consumer Panel, în primul semestru din 2022, 70% din creșterea valorică a discounterilor a fost generată de mărcile private ale acestora.