Conform unui studiu Deloitte Sustainable Actions Index, realizat în 26 de state, opt din zece români consideră că schimbările climatice sunt cauzate de activitățile umane, motiv pentru care 67% dintre aceștia și-au ajustat deja comportamentul de cumpărare în acest sens.
Mulți dintre respondenții români care au participat la studiul Deloitte Sustainable Actions Index au declarat că au început să-și corijeze acțiunile pentru a limita impactul negativ asupra mediului.
Astfel, în România, 71% dintre respondenți au punctat că limitează consumul de energie în locuințe, 70% reduc risipa de alimente, 70% achiziționează produse sustenabile (semnificativ peste media țărilor din Europa Centrală de 50%), 69% încearcă să cumpere doar ceea ce au nevoie, 63% reciclează sau compostează gunoiul menajer (peste media din Europa Centrală de 54%), 61% evită zborurile opționale sau de agrement și 58% cumpără produse locale.
„Creșterea preocupărilor legate de mediu determină schimbarea comportamentului în rândul populației și al cetățenilor implicați în cauze care promovează politicile sustenabile. Aceste schimbări apar pe diferite planuri, de la ajustarea rutinei zilnice, până la alegerea angajatorilor și la așteptările din partea sectorului privat și a factorilor de decizie cu privire la sprijinirea acțiunilor de protecție a mediului”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România și Moldova.
Studiul Deloitte Sustainable Actions Index a fost realizat în 26 de țări la nivel global, iar pentru Europa Centrală, raportul a fost realizat pe baza datelor colectate de la 4.000 de respondenți din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și România.