
Fie că sunt achiziționate în scop investițional sau din necesitate, proprietățile imobiliare oferă unul dintre cele mai bune instrumente de protecție în cazul inflației ridicate. Din estimările platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro, piața locală se confruntă în prezent cu creșteri de prețuri, ceea ce afectează accesibilitatea, mai ales în contextul creșterii dobânzilor. Cele mai căutate sunt apartamentele de trei camere, dar cele mai tranzacționate sunt cele de două. La nivel național, compania estimează că numărul de tranzacții va scădea cu 15% în 2022 versus 2021.
După cum explică pentru Forbes Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare, piața locală a avut o evoluție în creștere în prima jumătate a anului, debutând cu un interes record al românilor pentru achiziții. Odată cu începerea războiului din Ucraina, traficul a scăzut semnificativ, dar apoi și-a revenit, iar în acest moment este comparabil cu cel din decembrie anul trecut.
Voicu punctează că, în ultimii doi ani, „regina” rezidențialului a fost piața imobilelor noi, „datorită interesului foarte mare pentru proprietățile noi și al unui număr record de unități livrate de dezvoltatori.” Însă balanța a început să se schimbe ușor anul acesta, odată ce creșterea accelerată a prețurilor apartamentelor noi s-a lovit de zidul accesibilității în cazul anumitor segmente ale populației, afectate de creșterea dobânzilor.
„Acest lucru se poate observa din faptul că diferența dintre prețul cerut și cel de tranzacționare a crescut la 8-10% în prima jumătate a anului, față de 2-3% anul trecut,” spune Răzvan Voicu.
Pe de altă parte, în cazul pieței imobilelor vechi dinamica este în continuare dictată de cerere și ofertă, nefiind vorba de costuri de finanțare, costuri cu materialele de construcție și alte aspecte care țin de business. Însă Voicu avertizează că și prețul apartamentelor vechi a crescut proporțional cu cererea, întrucât cumpărătorii care nu își mai permit locuințe noi au început să se orienteze spre cele vechi.
Din analizele Storia.ro, se remarcă anumite diferențe interesante: chiar dacă apartamentele de trei camere sunt cele mai căutate, se vând mai bine cele de două camere.
În ceea ce privește oferta de anunțuri, apartamentele de 2 camere sunt cele mai vizibile, reprezentând 36% din totalul proprietăților disponibile la vânzare. Acestea sunt urmate de case (25,7%) și apartamente de 3 camere (22,4%). Garsonierele reprezintă 11,3% din ofertă, iar apartamentele de 4 camere au o cotă de 4,1% în anunțurile de vânzări.
Pe de altă parte, cele mai căutate locuințe sunt apartamentele de 3 camere (28,3% din căutări) și abia apoi cele de 2 camere (27,1%). Casele sunt căutate de 19,5% dintre utilizatori, apartamentele de 4 camere de 11,6%, iar garsonierele de 8,5%.
„Coroborând datele disponibile ale KIWI Finance cu cele ale Storia.ro și OLX Imobiliare, toate trei entități ale aceluiași grup, vedem că apartamentele de 2 camere ocupă primul loc în tranzacții, cu o pondere de 34%, urmate de case – categoria cu cea mai mare creștere a interesului în rândul cumpărătorilor – 29% din tranzacții. Apartamentele de 3 camere (26%) se situează pe locul al treilea în topul tranzacțiilor”, punctează Răzvan Voicu.
„În același timp însă, creșterea inflației și majorarea consecutivă a dobânzilor impactează cel puțin 50% din cumpărători, cei care apelează la credite ipotecare. Toate aceste pârghii s-au tradus într-o creștere a prețurilor locuințelor care, însă, s-a temperat ușor în ultimele luni”, adaugă el.
Cele mai mari creșteri de prețuri ale apartamentelor au avut loc în București, Timișoara și Brașov, în timp ce Cluj Napoca s-a situat sub media națională, dar avea deja cel mai ridicat preț mediu pe metru pătrat din țară. În ciuda creșterilor de prețuri și a majorării dobânzilor, reprezentantul Storia.ro afirmă că indicele de accesibilitate “rămâne în continuare la un nivel sustenabil raportat național, chiar dacă sunt și zone unde devine mai fierbinte.” „Estimăm că numărul de tranzacții va scădea cu 15% în 2022 versus 2021, dar chiar și așa, va fi cu 10% peste 2020. Dacă scoatem din ecuație anul 2021, marcat de multe recorduri, și ne uităm la 2019 și 2020, vedem că se menține un curs normal al creșterii. E puțin probabil ca prețurile să scadă în a doua parte a anului, însă ne putem aștepta la o temperare a ritmului de creștere”, concluzionează el.
În ceea ce privește durata de viață a anunțurilor pe platformă, un alt indicator care arată interesul românilor pentru proprietăți, apartamentele de închiriat „se dau” mult mai rapid, tendință prezentă și în celelalte două țări în care OLX Group are platforme dedicate imobiliarelor – în Polonia închirierile sunt cu 60% mai rapide, iar în Portugalia cu 54%.
„În schimb, apartamentele de vânzare încă stagnează ca durată de tranzacționare, nu se remarcă diferențe față de anul trecut. La polul opus, casele au nevoie acum de 14% mai mult timp pentru a fi vândute față de aceeași perioadă din 2021.” (R.V.)