Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Stocul de birouri din marile orașe regionale va depăși pragul de 1 milion de metri pătrați în 2019

Stocul de birouri din principalele centre regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) s-a dublat în ultimii cinci ani și își va continua dezvoltarea accelerată, urmând ca în 2019 să fie atins și depășit pragul de un milion de metri pătrați, arată datele celui mai recent studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
 aboneaza-te
shutterstock_151122341

La sfârșitul primei jumătăți a anului 2018, stocul de birouri de clasa A și B din cele patru orașe menționate a ajuns la un nivel de 780.000 mp, în creștere cu 12% (echivalentul a 87.000 de metri pătrați) față de perioada similară a anului trecut.

Cel mai mare stoc de birouri se regăsește în Cluj-Napoca (282.000 de metri pătrați), iar pe poziția a doua se clasează Timișoara, cu un stoc de 213.000 mp, după ce în ultimul an au fost livrate spații noi cu o suprafață de circa 70.000 de metri pătrați. Stocul de birouri moderne din Iași a rămas stabil, la circa 180.000 mp, în timp ce Brașovul a ajuns la un stoc de 103.000 mp.

Totodată, anul 2018 pare să fie cel mai prolific pentru piața de birouri din aceste orașe, fiind estimate livrări totale de aproximativ 122.000 de metri pătrați. Mai mult decât atât, ritmul de dezvoltare este preconizat să accelereze și în 2019, când sunt anunțate spre livrare noi proiecte cu o suprafață cumulată de circa 190.000 de metri pătrați, an în care va fi atins pragul de 1 milion de metri pătrați.

În București, Cushman & Wakefield Echinox estimează că la finalul anului 2019 stocul de birouri va atinge 3 milioane de metri pătrați.

Observăm că piața de birouri din marile centre regionale continuă să se dezvolte, fiind alimentată de energia și competențele celor peste 180.000 de studenți din aceste orașe. Uitându-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timișoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iași și The Office în Cluj. În ultimul an, Timișoara a revenit în prim plan, prin proiecte precum Openville, ISHO și Vox Technology Park, în timp ce la Brașov proiectul Coresi continuă să se extindă, urmând ca în 2019 să intre în piață și clădirile dezvoltate de AFI Europe. Cu rate ale șomajului cuprinse între 0,9% în Timiș și 3,6% în Iași, cea mai mare provocare a dezvoltatorilor și a ocupanților de birouri se anunță a fi recrutarea și retenția talentelor, astfel că accesibilitatea, proximitatea față de centrele de interes (facultăți, restaurante, zone de entertainment etc.) și dotările tehnice vor face diferența între proiecte”, aexplicat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Aproximativ un sfert din stocul de birouri existent în Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași este situat în proximitatea principalelor centre comerciale pentru ca angajații să aibă acces la o gamă largă de opțiuni pentru masa de prânz, dar și la magazine, servicii și activități pentru petrecerea timpului liber după încheierea programului.

În privința chiriilor pentru spațiile din clădirile de clasă A, acestea variază între 11-13 euro/ mp/ lună în Brașov și ajung la 13,5 – 15 euro/ mp/ lună în Cluj, în timp ce taxa cu serviciile variază în intervalul 2 – 3,5 euro/ mp/ lună, în funcție de specificul fiecărei clădiri.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat în ultimele 18 luni spații cu o suprafață cumulată de aproximativ 100.000 de metri pătrați în clădiri de birouri din București și din țară.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii