FacebookTwitterLinkedIn

Ștefan Sava, directorul general al SSAT+, povestește în ce mod a afectat pandemia domeniul arhitecturii, dar și ce măsuri au implementat la nivelul companiei pentru a se menține pe linia de plutire.

“Contextul pandemiei a afectat și domeniul nostru, mai ales prin evoluția extrem de rapidă și de imprevizibilă. Am resimțit în etape întreg procesul schimbării și probabil efectele se vor vedea și în continuare. Concret, proiectele în desfășurare și-au încetinit ritmul, cele în fază incipientă au fost puse on hold iar proiecte noi nu au mai apărut. Vorbim despre o criză mondială, care a avut repercusiuni în toate domeniile, iar noi, ca și toate celelalte business-uri, încercăm să revenim cât de repede la ritmul de dinainte și să ne ajustăm planurile în conformitate cu această perioadă dificilă. În ultimele luni, am lucrat constant pe toate planurile unde a fost posibil, am planificat și dezvoltat idei pentru proiectele în curs, am încercat să ținem cât de mult legătura cu clienții noștri prin intermediul tehnologiei și să găsim soluții pentru lucrul la distanță nu doar între noi, ci și cu partenerii și inclusiv cu autoritățile”, spune Ștefan Sava.

Însă, dacă pentru alte industrii, epidemia de coronavirus va lăsa urme adânci, în ceea ce privește arhitectura, Ștefan Sava susține că “de construcții, și implicit de proiectarea lor, va fi nevoie în continuare, deci impactul în acest domeniu va fi redus, comparativ cu alte segmente”. Pe de altă parte, odată cu izolarea la domiciliu au apărut și oportunități noi în domeniul arhitecturii, iar Ștefan Sava este de părere că lucrurile vor lua o altă turnură în segmentul pe care îl reprezintă.

“În mod cert se va schimba abordarea în proiectele de arhitectură. De exemplu, spațiile de lucru de tip open space și birourile foarte apropiate vor putea fi cu greu o soluție optimă în acest context. E cert că e nevoie de o regândire a spațiilor pentru a se diminua aglomerația în zonele comune (holuri, recepții etc.) și a asigura acces la ventilare naturală prin ferestre. Pentru proiecte rezidențiale și locuințe unifamiliale, clienții vor percepe în mod diferit conceptul de confort. Perioada aceasta petrecută în case ne-a făcut pe toți să vedem diferit spațiul în care locuim sau în care dorim să locuim, prin prisma unor nevoi pe care le-am conștientizat mai mult decât până acum – spații mai mari, lumină naturală, acces la zone exterioare”, mai precizează Ștefan Sava.

În ceea ce privește efectul pandemiei asupra lucrărilor în plină desfășurare, acesta a mai spus că  nu au fost afectate pe perioada stării de urgență, dar și că „toate șantierele coordonate de echipa SSAT+ au continuat, într-un ritm eficient, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță”. În plus, directorul general SSAT+ este de părere că oprirea unei lucrări în execuție “este o decizie pe care ar lua-o un investitor doar într-o situație extremă din punct de vedere financiar, deoarece o construcție nefinalizată nu are valoare, nu este vandabilă nici măcar cu discount-uri, iar asta face imposibilă restituirea finanțării bancare”.

Și cum vechiul normal nu mai există pentru majoritatea industriilor, se pare că pentru domeniul arhitecturii lucrurile stau diferit, iar Ștefan Sava consideră că „nu se vor schimba prea multe” în viitorul apropiat.

„E nevoie de construcții și de proiectare, solicitări au existat și sigur vor exista și de acum înainte. Industria e într-o continuă dezvoltare, iar noi, ca arhitecți, va trebui doar să ne adaptăm și să regândim unele planuri de proiectare ca urmare a efectelor crizei. Văd ca fiind afectate în perioada următoare proiectele de arhitectură precum cele pentru birouri și spații publice de toate tipurile, fie că vorbim de cele de relaxare (restaurante, baruri, pub-uri etc.), de cele culturale (teatre, cinematografe, săli de spectacole etc.), de cele sportive (săli de sport, bazine de înot etc.) sau de mall-urile și spațiile comerciale aglomerate”, continuă directorul general al biroului de arhitectură SSAT+.

Izolarea la domiciliu și distanțarea socială au determinat oamenii să dea mai multă importanță mediului în care locuiesc și, se pare că, „va exista o tendință vizibilă pentru imobile sau locuințe cu zone exterioare cât mai ample și mai verzi”, continuă Ștefan Sava.

“Lucrăm pe genul acesta de proiecte și observăm că există o preferință din ce în ce mai mare către această direcție. Toate proiectele noastre propun valorificarea la maximum a spațiilor exterioare prin terase largi, prevăzute cu spații verzi. Pentru unele dintre proiecte, utilizăm și rooftop-urile (terasele de pe clădire) și căutăm să le amenajăm încât să poată fi utilizabile. Proiectele The Corner sunt un exemplu concludent în acest sens”, a mai precizat el.

Contextul actual a venit, totodată, și cu beneficii în ceea privește relația cu autoritățile și modul de eliberare al autorizațiilor, semn că lucrurile se pot face într-o manieră mult mai rapidă și eficientă.

„Relația cu autoritățile a fost o surpriză plăcută! Începutul a fost, ce-i drept, mai dificil, lucrurile se blocaseră atunci, dar au revenit de îndată ce s-a găsit un mod de lucru. S-au adaptat contextului și am putut astfel să depunem documentații prin poștă sau pe email și să ridicăm avize și autorizații. Sigur că mai e mult de lucru pe alte planuri în ceea ce privește autoritățile, dar situația aceasta de criză, în care au găsit soluții, poate fi un exemplu că se poate”, menționează Ștefan Sava.

Pe de altă parte, pandemia de coronavirus a demonstrat necesitatea digitalizării României, atât a instituțiilor publice, dar și a mediului privat. Însă, Ștefan Sava spune că “digitalizarea în arhitectură s-a întâmplat deja, de multă vreme”.“Folosim multe tipuri de programe care ne ajută să proiectăm și să transpunem în imagini viziunile noastre, aș spune chiar că este unul dintre domeniile care împing de la spate evoluția tehnologică prin necesitatea constantă de îmbunătățire atât a noastră, ca profesioniști, cât și a utilizatorilor finali, ca stil de viață”, continuă directorul general al SSAT+.

Instaurarea stării de urgență și implementarea conceptului de „work from home” în mai toate industriile a determinat o schimbare și în modul în care se va lucra de acum încolo. Dacă pentru unele companii, work from home, va deveni un trend, în ceea ce privește domeniul arhitecturii, Ștefan Sava spune că „e mai complicat” și că „nu funcționează foarte ușor de la distanță”, pentru că „presupune un mod de lucru extrem de dinamic, cu discuții, corelări pe planuri, dezbateri pe soluții, propuneri și completări”. De asemenea, directorul general este de părere că „lucru la distanță nu poate înlocui pe termen lung întâlnirile face-to-face”, cel puțin în domeniul în care activează.

Având în vedere contextul actual, respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități este una dintre cele mai eficiente metode pentru a combate epidemia. Astfel că și la nivelul companiei SSAT+ s-a ținut cont de sfaturile Guvernului.

„În perioada de început a stării de urgență am încetinit activitatea și am lucrat de acasă, apoi am început să ne adunăm la birou doar în echipe restrânse de proiect, câte două-trei persoane, iar din 18 mai am revenit în echipă completă. Pe parcursul crizei, dar și în acest moment, respectăm, desigur, toate normele de igienă și de siguranță. Ne-am adaptat la context și pe șantiere, acolo unde activitatea nu a fost oprită în această perioadă, ținem cont de toate măsurile impuse de autorități”, a punctat Ștefan Sava.

Dar, cu toate că crizele vin cu efecte devastatoare asupra economiei, totodată, acestea aduc și oportunități. Ce oportunități a adus criza actuală în domeniul arhitecturii? Continuarea articolului o puteți citi în următoarea ediție a revistei Forbes România.