
Când oficialii austrieci și-au dat seama de extinderea epidemiei, răul fusese deja făcut. Autoritățile medicale din Scandinavia au identificat câteva sute de cazuri care s-au îmbolnăvit la Ischgl. Marți, Norvegia a declarat că aproape 40% din cele peste 1.400 de infecții din țară provin din Austria. Autoritățile cred că sute de cazuri atât în Austria, cât și în Germania au legătură cu Ischgl.
În ciuda avertismentelor sosite din timp din partea altor țări cu privire la problemele din Ischgl, oficialii tirolieni s-au ferit să ia măsuri stricte, temându-se de impactul negativ asupra afacerilor locale. Întreaga economie a regiunii depinde de turism. Viena nu a intervenit.
Primele semne au apărut pe 1 martie, când oficialii din Islanda au descoperit că 15 pasageri dintr-un zbor Icelandair care sosiseră cu o zi înainte de la Munchen, au fost testați pozitiv pentru coronavirus. 14 infectați fuseseră în Ischgl.
Islanda a avertizat oficialii din Austria, dar autoritățile medicale de acolo nu au acordat atenție îngrijorărilor venite de la Reykjavik. De asemenea, Viena a ignorat decizia Islandei de a emite un aviz de călătorie pentru Tirol.
În zilele care au urmat, vești despre turiști infectați care au fost în Ischgl au sosit din Danemarca, Norvegia, Suedia și Germania.
Pe 7 martie, un barman dintr-un local popular din Ischgl, a fost testat pozitiv cu COVID-19.
Autoritățile austriece nu au acționat până când nu au descoperit alte 15 persoane contaminate la locul de muncă în Ischgl. Pe 10 martie, autoritățile au ordonat închiderea tuturor barurilor din Ischgl, dar au lăsat deschise atât teleschiurile, cât și hotelurile.
Virusul a continuat să se răspândească, forțând guvernul, ca pe 13 martie, să pună întreaga vale din jurul Ischgl, cunoscută sub numele de Paznauntal, sub carantină.
Christof Lang, un jurnalist german, a ajuns la Ischgl pe 5 martie împreună cu cinci prieteni. Toți au părăsit orașul trei zile mai târziu, infectați.
„Problema este că au existat semne, cu o săptămână înainte ca noi să ajungem acolo, că ar putea exista risc de infecții, dar le-au ignorat”, a spus el pentru autoritățile austriece, potrivit Politico.
Cu toate acestea, oficialii austrieci insistă că au făcut tot ce au putut pentru a opri răspândirea virusului, imediat ce au luat cunoștință de gravitatea focarului.
Aproximativ un sfert din cele 1.648 de cazuri de Coronavirus din Austria se află în Tirol, o regiune care acoperă mai puțin de 10% din populația țării.
Între timp, guvernul condus de Sebastian Kurz a răspuns crizei, aplicând unele dintre cele mai stricte măsuri din Europa pentru a împiedica răspândirea virusului.
În ultimele zile, guvernul a suspendat toată activitățile publice și le-a interzis oamenilor să iasă din case, existând și câteva excepții. Chiar și zonele de schi sunt închise. „Va dura mult timp până când lucrurile vor reveni la normal în țara noastră”, a spus Kurz în această săptămână.