FacebookTwitterLinkedIn

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor începe să cumpere gaze naturale în comun „cu mult înainte de venirea verii”, pentru a avea timp să reumple depozitele pentru viitorul anotimp rece, a declarat luni vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Maros Sefcovic.

„Lucrăm la un program pentru a ne pregăti din timp pentru iarna următoare și pentru sezonul de reumplere a depozitelor”, a spus el într-un comunicat, citat de Reuters.

Sefcovic a spus că a îndemnat statele membre să colaboreze cu companiile energetice din țările lor pentru a estima volumele de gaze pe care le vor cumpăra în comun.

El a cerut consumatorilor industriali să confirme dacă sunt interesați să se alăture schemei UE de cumpărare în comun a gazului, ceea ce ar putea permite negocierea unor prețuri mai mici.

Unii oficiali UE au spus că anumite companii mari de energie și-au exprimat reticența de a se alătura acestui demers, deoarece își pot negocia deja propriile oferte de gaz și se îndoiesc că schema UE va aduce prețuri mai mici.