FacebookTwitterLinkedIn

În primele patru luni ale lui 2022, comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat o creștere de numai 0,6% ca serie brută, în timp ce în funcție de sezonalitate și numărul de zile lucrătoare, vânzările s-au majorat cu 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, avansul este cu atât mai modest dacă luăm în calcul și faptul că Paștele a fost în luna aprilie, și, în general acest moment de consum reprezintă un vârf al vânzarilor.

Nu se raportează o evoluție pozitivă nici dacă ne raportăm la luna aprilie a anului trecut. Statisticile INS relevă că vânzările de alimente, băuturi și tutun, în luna aprilie au înregistrat un minus de 2,2% ca serie brută, în timp ce ajustat la numărul de zile lucrătoare și sezonalitate vorbim despre un plus de 3,9% față de luna aprilie a anului trecut.

Prin comparație cu luna martie, comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat în luna aprilie un avans de 1,2% ca serie brută, respectiv 1,4% ajustat sezonier.