
Rolls-Royce a prezentat informații și imagini cu primul său automobil complet electric, Spectre, model care inaugurează o nouă clasă de mașini: Ultra-Luxury Electric Super Coupé.
După teste de drum efectuate în apropierea Cercului Arctic, la – 40 de grade Celsius, și în sudul Africii, la + 55 de grade, și după parcurgerea în probe a nu mai puțin de 2,5 milioane de kilometri – echivalent cu 400 de ani de utilizare – Rolls-Royce Spectre este pregătit să fie înfățișat lumii.


Spectre nu este doar primul Rolls-Royce full electric, este și cel mai aerodinamic. Lucru care, dacă privești impunătoarea grilă Pantheon prezentă pe fiecare limuzină ieșită pe poarta fabricii din Goodwood în ultima sută de ani, ai zice că nu a fost tocmai o prioritate la Rolls-Royce. Ei bine, Spectre are un coeficient de rezistență la înaintare de 0,25, obținut după multe ore petrecute în tunelul aerodinamic. Numai pentru rafinarea statuii Spirit of Ecstasy, care decorează capota, au fost alocate 830 de ore de design și teste în tunel.

Însăși grila lui Spectre face concesii aerodinamicii, fiind cea mai lată grilă montată vreodată pe un Rolls-Royce. Caroseria fastback este nu doar o formă elegantă și dinamică, contribuie și ea la fluidizarea circulației aerului. În partea din spate a coupé-ului își găsește loc o altă premieră: cel mai mare panou montat pe un Rolls-Royce – aripa spate se întinde de la stâlpul A până la portbagaj.
Șasiul din aluminiu extrudat este cu 30% mai rigid decât la precedentele modele Rolls-Royce. Plasarea în podea a celor 700 kg de baterii a avut un dublu beneficiu: rigidizarea șasiului și insonorizarea interiorului – aspect la care cei de la Rolls-Royce au fost dintotdeauna extrem de sensibili.


Premierele continuă și la interior: Spectre este dotat cu așa-numitele Starlight Doors, uși care încorporează 4796 de steluțe – LED-uri care dau o lumină moale, asemănătoare stelelor de pe cerul nopții. Tema nocturnă continuă cu „fascia iluminată”: pe bord, în partea pasagerului, numele Spectre este înconjurat de 5500 de steluțe care devin complet invizibile când motorul este oprit.

Desigur, stelele se regăsesc și pe plafonul mașinii. Așadar, deși consumatorii nu sunt deloc puțin numeroși, cifrele preliminare indică o autonomie de 520 km – ceea ce nu e rău deloc pentru un automobil care cântărește trei tone. Despre motor știm că dezvoltă 430 kW/576 CP și o forță de tracțiune de 900 Nm, iar accelerația de la zero la 100 km/h are loc în 4,5 secunde.
Arhitectura digitală a mașinii a fost complet redesenată și a fost denumită Spirit: aceasta manageriază funcțiile motorului și integrează aplicația Whispers, brevetată de Rolls-Royce, care le permite clienților să interacționeze de la distanță cu mașina.
Spectre încă mai are de parcurs o serie de teste până să intre în producție – fapt care se va întâmpla în trimestrul al patrulea al anului viitor. Cât privește prețul, va fi între Cullinan și Phantom.