FacebookTwitterLinkedIn

Cunoscut și sub numele de Festival Lirico Areniano, „Arena di Verona” este un eveniment emblematic în domeniul muzicii de operă, care se desfășoară în timpul verii în inima orașului Verona, Italia. Anul acesta, festivalul începe pe 8 iulie, și se va încheia pe 7 septembrie.

Inaugurat în anul 1913 cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi, festivalul a fost creat pentru a celebra centenarul nașterii compozitorului și s-a desfășurat dintotdeauna pe impresionanta arenă care dă și numele festivalului, un amfiteatru roman antic ce poate primi până la 30.000 de spectatori deodată. Istoricul festivalului este marcat de numeroase momente memorabile, inclusiv debutul italian al celebrei soprane Maria Callas, în anul 1947.

De-a lungul timpului, festivalul a găzduit reprezentații ale unor opere grandioase precum „Aida”, „Carmen”, „Turandot” și multe altele, potrivite pentru magnitudinea și acustica excepțională a arenei, recunoscută și în prezent. Este și locul în care piesele au beneficiat de decoruri tridimensionale inovatoare, în antiteză cu scenele tradiționale pictate.

Și anul acesta, în cadrul celei de-a 101-a ediții, organizatorii festivalului au conceput un program ce include o gamă variată de opere „cu greutate” și evenimente speciale. Pe durata evenimentului, spectatorii vor putea lua parte la spectacole precum „Turandot”, regizat de marele Franco Zeffirelli, „Aida” – într-o producție de Stefano Poda – același regizor care a pus în scenă și piesa „Oedipe” prezentată recent la Opera Națională din București – ,Il Barbiere di Siviglia” în regia lui Hugo De Ana, și multe altele.

De asemenea, festivalul din acest an va găzdui un eveniment extraordinar de gală pentru a celebra recunoașterea operei ca patrimoniu cultural uman, cu peste 150 de profesori de orchestră și peste 300 de artiști de cor.

Locul festivalului, Arena di Verona, se află în Piazza Bra, un monument istoric de excepție – parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, datând din Evul Mediu. Arena este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane și este cunoscută pentru acustica sa remarcabilă, care permite desfășurarea spectacolelor de operă de cel mai înalt nivel. Construit în secolul I d.Hr., acesta a fost inițial folosit pentru „ludi” – spectacole și jocuri care atrăgeau vizitatori din întreaga regiune și din llume, arena a trecut printr-un cutremur devastator în anul 1117, care a distrus mare parte din structura sa exterioară. Doar așa-numita “ala” (aripă) a rămas în picioare. Piatra albă și roz de calcar folosită inițial în construcție a fost extrasă și refolosită pentru alte clădiri.

Abia în timpul Renașterii au început eforturile pentru a recupera funcția amfiteatrului ca loc de spectacole. În anii 1850, aici au fost montate primele spectacole de operă. În 1913, datorită inițiativei tenorului italian Giovanni Zenatello și a impresarului Ottone Rovato, Arena di Verona a găzduit prima producție de operă a secolului XX – Aida de Giuseppe Verdi, pentru a marca centenarul nașterii compozitorului. De atunci, festivalul de operă a devenit un eveniment anual, cu excepția perioadelor de război.

Astăzi, Arena di Verona este cunoscută pe plan internațional pentru spectacolele sale de operă, care se desfășoară în timpul verii. Cu o capacitate redusă la jumătate – amfiteatrul primește doar 15.000 de spectatori, din motive de securitate – Arena continuă să fie un simbol al culturii și istoriei, o fereastră spre trecutul glorios al Romei antice și o experiență culturală inegalabilă pentru iubitorii de operă din întreaga lume.

Foto: Shutterstock