FacebookTwitterLinkedIn

Agenţia S&P Ratings a degradat sâmbătă cu un nivel ratingul datoriei pe termen lung a Ucrainei.

Anterior, agenţia Fitch a adoptat aceeași decizie, întrucât consideră acum datoria pe termen lung a Ucrainei o investiţie extrem de speculativă cu risc de neplată, relatează AFP.

S&P Ratings a scăzut ratingul Ucrainei de la ”B” la ”B-” şi preconizează o perspectivă negativă. ”Decizia rusă de a lansa un atac militar împotriva ţării (Ucrainei) sporeşte semnificativ riscurile negative ale perspectivelor sale economice şi pune în pericol exerciţiul datoriei” subscris de operatori economici, arată într-un comunicat S&P Ratings.

”Ucraina se confruntă de-acum cu eventuale perturbări ale anumitor sectoare economice-cheie, precum importantele sale exporturi agricole şi reţeaua de gazoducte”, precizează agenţia.

Pe de cealaltă parte, Fitch a scăzut cu un nivel, la ”CCC”, ratingul datorei pe termen lung al Ucrainei şi o plasează în categoria investiţiilor exdtrem de speculative cu un risc de incapacitate de plată, potrivit news.ro.

”Invazia militară a Rusiei a antrenat riscuri sporite ale finanţelor externe şi publice ale Ucrainei, stabilitatea financiară şi stabilitatea politică”, subliniază într-un comunicat Fitch, care evocă de asemenea ”incertitudinea obiectivelor ultime ale Rusiei, durata, amploarea şi intensitatea conflictului şi consecinţelor acestuia”.

”Ucraina are o lichiditate exterioară destul de slabă raportat la serviciul datoriei externe suverane de 4,3 miliarde de dolari în 2022 (…), ieşiri de capital aşteptate îi vor slăbi şi mai mult poziţia de finanţare externă”, mai precizează agenția.

foto: profimediaimages.ro