Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Sorin Ovidiu Vântu

agerpres_4645412.jpg
Avere: 200- 220 milioane de euro Vârsta: 55 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: media, imobiliare, publicitate

De departe, postul Realitatea TV este cel mai vizibil business al controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În ciuda acestui fapt, nici vorbă însă de profit de pe urma acestuia. De la an la an, postului de televiziune pare să îi meargă din ce în ce mai prost. 2009 a fost elocvent din acest punct de vedere, Realitatea  Media S.A. înregistrând pierderi de peste 39 milioane de euro la afaceri de 30 milioane de euro.

Nici cu doi ani înainte nu i-a mers mai bine, dar pierderile erau cu mult sub afacerile derulate, de aproximativ 21 milioane de euro, respectiv opt milioane de euro. Starea financiară precară în care se află de mai mult timp trustul media deţinut de Vântu a condus la acumularea unor datorii importante. La începutul anului, agenţia de presă Mediafax a înaintat la Tribunalul Municipiului Bucureşti un dosar prin care cere insolvenţa companiei. Motivul îl constituie tocmai acumularea de datorii, care pare să fi ajuns, potrivit informaţiilor din industrie, la aproximativ 50.000 de euro.

Acesta nu este însă singurul dosar de acest tip înaintat împotriva Realitatea Media. Societatea R, care editează România Liberă, Ralex Comimpex, firmă din Deva care şi-a cedat licenţa către firma controlată de Vântu şi General Clima Therm sunt alte trei companii care au cerut insolvenţa Realitatea Media. Şi sunt urmate şi de altele. Poligraf SRL, care a editat „Cotidianul“, a intrat în insolvenţă la cererea Editurii Univers, iar Attica Imako Media, editorul revistelor Playboy şi Maxim, a cerut insolvenţa companiei Caţavencu. Ultima solicitare de acest gen a venit pe 4 august din partea agenţiei France Presse (AFP), care a cerut falimentul agenţiei de presă NewsIn. Indirect, Sorin Ovidiu Vântu recunoaşte problemele financiare cu care se confruntă companiile pe care le deţine. „Momentan sunt blocate proiectele în media“, declara el în august pentru Adevărul.

În 2009, Sorin Ovidiu Vântu anunţa că renunţă la investiţiile în România şi va băga banii în media digitală din Republica Moldova, Ungaria şi Serbia. În prezent, el a renunţat însă şi la aceste investiţii. Singurul proiect pe care l-a dus la îndeplinire a fost cel din Moldova, unde în aprilie 2010 a lansat la Chişinău postul de televiziune de ştiri şi business Publika TV. Pentru acesta din urmă şi portalul de ştiri şi dezbateri publika.md, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a investit peste 3,5 milioane de euro. În septembrie 2010, Vântu a fost arestat preventiv în ancheta privind fuga din România a lui Nicolae Popa, fost director Gelsor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Potrivit anchetatorilor, Vântu i-ar fi trimis sume de bani lui Nicolae Popa, în perioada în care acesta era căutat pentru a fi închis. La o săptămână, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a celorlalte două persoane arestate preventiv în dosarul Nicolae Popa. Aceştia au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu timp de o lună. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu are o fiică, Ioana, iar de anul trecut este şi bunic. Nepotul său, în vârstă de aproximativ un an (în octombrie 2010) a fost născut la Paris, iar în acest moment locuieşte împreună cu mama sa, în Bucureşti. Despre iubitul Ioanei se ştie doar că îl cheamă George şi că nu este persoană publică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii