FacebookTwitterLinkedIn

Slovacia a anunţat la rândul ei, vineri, că restricţionează importurile de cereale din Ucraina, alături de Polonia şi Ungaria, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicţia impusă importurilor în cele cinci state vecine ale Ucrainei din UE, între care şi România.

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanţi exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe pieţele globale, transmite Reuters.

Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Cantitatea mare de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina care a intrat în ţările vecine a redus însă preţurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali şi ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.

UE a permis ca această interdicţie să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către ţările vecine.

Comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că ţările ar trebui să se abţină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia şi Ungaria au răspuns imediat reimpunând propriile restricţii asupra importurilor de cereale din Ucraina. Vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.