FacebookTwitterLinkedIn

În urma unui focar de gripă aviară descoperit în vestul Slovaciei, autoritățile au sacrificat un număr de peste 1.500 de păsări de curte.  

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE), focarul a fost descoperit la o fermă din vestul țării, mai exact aproape de orașul Galanta, transmite Reuters.

Astfel, autoritățile au sacrificat un număr de 1.530 de păsări de curte, dintr-un total de 5.665.

În ultimul an, un număr record de pui, curcani și alte păsări de curte au murit în urma focarelor de gripă aviară din Europa. În prezent, virusul se extinde în Statele Unite, America de Sud, Africa, și Asia.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.